23-09-07

Langs en door kasteelparken

Op zo een zonnige dag als vandaag zondag 23 september, kan niemand binnen blijven.  Vlaanderen gaat wandelen. Vlaanderen gaat fietsen. Vlaanderen gaat bootje varen. Vlaanderen wil buiten al is het maar om een terrasje pikken. Het is misschien de laatste dag, want de herfst is al begonnen.
Ik behoor tot de wandelende Vlamingen. En vandaag heb ik Oostkamp als wandelgebied gekozen. Oostkamp ligt bij Brugge een beetje geklemd tussen de E40 en de spoorweg. Vakantiegenoegens richt er haar Torenhoftochten in. Ze hebben afstanden voorzien van 7, 12 en 20 km. De omloop is uitgebouwd op basis van een vast wandelpad, dat de naam Torenhofpad draagt en eveneens mede dank zij Vakantiegenoegens is verwezenlijkt.
Als ik aankom, hebben een aantal runners al 20 km achter de rug, en die zijn zich bezig aan het omkleden. Ik moet er nog aan beginnen. En dat doe iDe Wiekek met plezier. Zoals altijd is het in het begin wat wennen aan de wandelpijlen. Vandaag zijn het rode pijlen, en op de staart is steeds een sticker van de inrichter geplakt. Zo is de richting duidelijk zichtbaar. Snel worden we het dorp uitgestuurd om dan toch weer in de bebouwde kom te komen. De eerste rust is in een voormalige molen, die tussen de bebouwing niet eens opviel. Des te groter is dan ook de verrassing om de molen uit 1842 plots voor ons te zien. We verlaten dan weer het dorp en laten de kortere afstanden achter ons om richting Moerbrugge te trekken. De pijlen leiden langs de Warandeputten van de Zuidleie. We steken de brug over, en hebben daar in de woonkern een tweede rust. Terug aan het kanaal zie ik een massa rubberboten op het water. Kasteel bij OostkampOok de vaarlui genieten van deze mooie dag. We passeren het monument dat een veldslag uit 1944 herdenkt. De oorlog dient omgesmeed te worden tot eeuwige vrede, staat er vermeld. We gaan aan het station onder de spoorweg door en komen dan in de bossen van een kasteel. Een paradijs voor de paddenstoel liefhebber is het hier onder de beukenbomen. De vereniging heeft ook toelating gevraagd om langs privé terreinen te gaan. Een dank hiervoor is op zijn plaats. We gaan nu langs de drukke baan, maar niet lang. De 12 heeft ons ondertussen vervoegd en we duiken weer een kasteelgebied in. Daarna splitst de 12 van ons (= de 20 ) weg. Wij trekken het bos in. Houten brugjes leiden ons over grachten. Een keer is het brugje totaal kapot. Terwijl ik kijk hoe ik de andere kant moet bereiken, krijg ik gelukkig een helpende hand aangeboden van een Brugse Globentrotter. Zo een vriendelijk gebaar maakt de wandeling nog toffer dan ze al was.
Enkele van de meer dan 1000 wandelaarsEen gebouw dat Nieuwvliet noemt, biedt ons de derde rust. En dan vangt ons laatste traject aan. Amaai. De parcoursmeester heeft zo een mooi stuk over met gras begroeide kasseiwegen doorheen de velden voor het laatst bewaard. Dat is een meesterstukje, de bekroning van het parcours. Maar ik mag de mooie kastelen die we te voren gezien hebben ook niet vergeten, natuurlijk.
Terug in de startzaal, trakteer ik mezelf nog op een kop verse soep. En ik zie dat het gebak met koffie ook veel succes heeft.

21:28 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (2) | Tags: wandel, vakantiegenoegens, oostkamp

Commentaren

Mooie foto's! En een leuklezend verslagje. En inderdaad... eens de wandelaars oog hebben voor mekaar, dan wordt het pas echt mooi wandelen!

Gepost door: Caroline | 24-09-07

Altijd een mooie omgeving om in te stappen.

Gepost door: freddy11 | 27-09-07

De commentaren zijn gesloten.