30-04-07

Wandelen op 29 en 30 april.

Zondag was ik op wandel in het Zonienwoud.
Noteer alvastVandaag koos ik voor de Leietocht in Lauwe.
Daar hebben andere wandelaars hun indrukken al op het web geplaatst.

Bekijk foto's van Annick op:
http://gajemeewandelen.skynetblogs.be/post/4472209/fotos-...
Of de dia show van Marc op:
http://wandelmarc.skynetblogs.be/post/4471804/leietocht-t...
Voor de foto's van Clement, klik op: http://www.wandelmee.be/wandelmee/fotoreportage/fotorepor...
Voor het verslag van Jean-Pierre, klik op: http://www.wandelmee.be/wandelmee/wandelverslag/wandelver...

Mijn impressies volgen nog.

19:18 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (3) | Tags: wandel, lauwe

28-04-07

¡HOLA!

Nu ik lid geworden ben van het Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela, krijg ik geregeld het blad ¡HOLA!.
Uit het mei-nummer wil ik nu een bijzonder evenement aanhalen:
Op 25 juli wordt in Sint-Jacobskapelle een standbeeld van Sint Jacob onthuld.

Info onder meer op: www.gosantiago.be

16:11 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: diksmuide, santiago, wandel

Wandelkrant

De reigerstappers danken uHet mei/juni nummer van de wandelkrant ligt weer in mijn bus. Dit is het tijdschrift van de Reigerstappers uit Vinderhoute. Het Meetjesland is hun wandelgebied, en ik kom vaak Reigerstappers tegen op mijn wandeltochten.
Het tijdschrift is weer de moeite waard. Mooi uitgegeven met veel weetjes uit de club. En dat is dan mooi opgesmukt met foto's vanuit de verschillende aktiviteiten.
En zeker vermeldenswaard vind ik een reeks nuttige tips. Wat doen bij dikke vingers? Hoe omgaan met spierpijn? Hoe kunnen we futloze, krachtloze benen voorkomen?

De website van de Reigerstappers is te vinden op: www.reigerstappers.be

15:54 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wandel, reigerstappers, lovendegem

Dodentocht

We zijn er bijnaMijn startnummer voor de Dodentocht is binnen.
Tot ziens in augustus?
De Dodentocht heeft haar URL op: www.dodentocht.be

09:00 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (4) | Tags: wandel, dodentocht, bornem

25-04-07

Zingende Engeltjes uit Bredene

Serafijntjes BredeneWe hebben in onze kerkdiensten muziek van 'deze' tijd. Andere tijden hebben ook hun muziek. Een muziekvorm die velen bekoort is het Gregoriaans. Ik heb CD's waarin deze muziek als middel tot meditatie aangewend wordt. De hoge stemmen brengen ons weg van het dagelijkse bestaan, of liever gezegd, geven van dat bestaan de betekenis en zin weer.
In Watou heeft er eens een festival plaatsgevonden, waarin deze muziek weer tot leven werd gebracht. En het leven uit zich in een nieuw koor, dat deze muziek opnieuw ten gehore brengt. Een nieuw knapenkoor ontstond: de Serafijntjes. 
Op zaterdag 28 april brengen de Serafijntjes uit Bredene deze hemelse gregoriaanse muziek in koor tijdens de kerkdienst.
Plaats van gebeuren is het Sint Antoniuskerkje. De viering is om 18u30, in de Koningin Astridlaan in Zelzate (West).

21:33 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zelzate, koor, bredene

22-04-07

Mijn erfgoeddag in Gent.

Voor de erfgoeddag van 2007 trek ik op 22 april naar Gent. Het is druk op de bus. De ene gaat naar de markt, een ander op familiebezoek, en weer anderen willen aan de Vlaanderen dag deelnemen. Het is ook voor mij een keuze, want verschillende van mijn kennissen trekken naar Geraardsbergen. Dat had ik ook wel gewild.

Binnen het aanbod van Erfgoeddag heb ik ook al moeten selecteren. Zou ik het erfgoed van een andere stad gaan bekijken: Antwerpen, Brugge misschien? Of zou ik in het Gentse blijven, en binnen gaan in plaatsen waar ik al jaren passeer? Het wordt dus dat laatste. Ik stap af aan het congrescentrum voor mijn eerste doel: de plantentuin van de Rijksuniversiteit van Gent.

De plantentuin.

PlantentuinIk begin een beetje oneigenlijk met het dierenmuseum: allemaal kasten vol met alle soorten dieren. Van de eencelligen tot de zoogdieren. Wat een massa zeg. Hier zweten studenten biologie waarschijnlijk heel wat uurtjes. Maar de plantentuin is in zo een weer eigenlijk wel leuker. Groepen worden rond geleid en jongeren voeren opdrachten uit. Ik bewonder de kleurenpracht van de bloeiende gewassen. Ik bekijk de thematische en de systematische verzamelingen. Van alle werelddelen zijn hier planten bijeengebracht. En verschillende mensen kopen een vreemde vleesetende plant of een exotische vrucht. Maar laat me niet uitweiden over het exotische. In onze eigen tuinen kunnen we heel wat. Kijk bijv eens op www.velt.be

Ik stap nadien te voet doorheen het citadelpark, naar het stadscentrum, en vanuit de binnenstad naar de Burgstraat. Het klooster van de ongeschoeide Karmelieten is mijn volgende doel

De Karmel.

BibKarmelEen klooster is vaak gesloten, vandaag niet. We wachten even in de gang tot wanneer de rondleiding begint. De inleider begint met de geschiedenis die terug gaat op de profeet Elia. De rondleider vertelt ons over het verschil tussen de geschoeide en de ongeschoeide Karmelieten. De geschoeide Karmelieten woonden in Gent in wat nu de Lange Steenstraat is, en het Patershol. De ongeschoeide Karmelieten zijn blijven bestaan. Ze lopen overigens niet blootsvoets hoor.
In een tweede sessie krijgen we de huidige taak te horen: het is nu een rustpunt, een oase van contemplatie en bezinning. Het is een plaats waar de mensen kunnen herbronnen.

De derde sessie brengt ons naar de bibliotheek. Hier zijn schatten aanwezig. Er zijn manuscripten, echt met de hand geschreven werken. Er zijn eerste drukken. Boeken waar er nu nog maar enkele meer van bestaan. De bibliotheek is normaal niet publiek toegankelijk. Het is voor mij dus echt de moeite om hier te zijn.

Na deze episode is het tijd voor wat rust in de kloostertuin. Waar vroeger de leeuwenkuil van Keizer Karel was is het nu gezellig en vredig zitten.
Als slot bezoek ik nog even de boekhandel van Carmelitana, en kan het niet nalaten om 2 boeken over de pelgrimage naar Santiago te kopen.
http://www.carmelitana.be/

Voorbij GOED en KWAAD.

Eens buiten neem ik tram 1, die mij naar het naar het instituut van Dr. Guislain zal brengen. Het is hier een eind van de binnenstad weg en vrij rustig. De dame aan de balie vertelt wat er zoal te zien zal zijn, en hoe de verschillende tentoonstellingen op verschillende manieren weten te aan te spreken. Ik volg eerst de geschiedenis van de Broeders van Liefde. In de straat waar ik woon hebben zij een lagere school, en in de straat achter mijn huis is er  een psychiatrische verzorgingsinstelling. Ik wil dan ook wel wat over hen weten. Zij vieren dit jaar hun 200 jarig jubileum.
Dan ga ik naar de zalen met de geschiedenis van de psychiatrie. In een ver verleden werden schedelboringen verricht. Door het gat kon de boze geest dan ontsnappen. Het is goed dat de afbeeldingen, de doorboorde schedels en de werktuigen er liggen, of ik zou het nog niet geloven. Genezing door heiligen als Dymphna in Geel, of Hermes in Ronse, geloven we niet meer, maar kennen we nog. Het verhaal van de heksen kennen we ook. En als we dan aan de ketenen komen, kunnen we ons weer in het Geraard De Duivelsteen wanen. De moderne dwangbuizen zijn er ook. Het wordt met de tijden wat vreedzamer. Het stuk van de hersenonderzoeken boeit mij bijzonder, maar ik voel me toch meer happy met een MRI scan, dan met de onderzoekmethode uit die tijd. Ook Freud heeft hier een eigen kamer. Het bijzondere aan de tentoonstelling is natuurlijk Dr. Guislain zelf,

In een meer eigentijdse tentoonstelling tracht men ook een beeld te scheppen over wat nu Belfortziekte is, en wat is misdaad.

Afronding

Na deze drie activiteiten, hou ik het voor gezien, en neem nog even de tram naar het stadscentrum, om daar gewoon wat te kuieren.

19:45 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1) | Tags: geschiedenis, gent, erfgoeddag

Sidmar in het groen

Sidmar in het groenIn de jaren 60 van vorige eeuw kwam het eerste staal naar Vlaanderen: SIDMAR.
Hier een scan van een postkaart van NELS. Uitgevers waren Huis Blondine en Huis Constant. De prentkaart is niet gedateerd. 

Hoe idyllisch en landelijk ziet het er niet uit met die groene voorgrond opgefleurd met klaprozen en madeliefjes. Je zou bijna vergeten dat het hier om zware industrie gaat.

18:27 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zelzate