31-03-07

De namiddag van de 6de dag in Israël

En Gedi watervalNa het middag eten, rijden we 17 km verder, naar En Gedi. Dit is een oase. Vanuit Masada konden we die in de verte ontwaren. De sfeer bij de ingang is volledig anders dan bij de voormalige vesting. Hier is het groen en fris. Veel kinderen hier. Het is blijkbaar de tijd van de schoolreizen. Ze amuseren zich in het water, en onder de watervallen, en dat met al hun kleren aan.
In het natuurgebied maken we gelijk kennis met een soort cavia of das, die ongestoord in de bomen bladeren aan het oppeuzelen zijn. Kappertjes groeien hier in het wild, maar ik moet zeggen ze smaken toch niet hetzelfde als de kappertjes in de bokaaltjes die we bij de filet américain doen, hier in België.
Hoger, bij de waterval van David, is net het wijfje van een steenbok bevallen. Het jonge diertje springt al heen en weer. En iemand van het natuurgebied houdt de passanten op afstand. Ik ben er niet in geslaagd het op de foto vast te leggen. De huidskleur van de steenbokjes vervloeien met de kleur van de rotsen, waardoor ik geen contrast heb. En ik kan met mijn fototoestel niet genoeg zoomen.
Rond 16 uur ronden we onze wandeling af, en dan rijden we met de bus naar Jeruzalem. Jeruzalem is een stad zo groot als Parijs, en telt 700.000 inwoners. Veel groen en ruimte hier. Maar niet in de oude stad. Ons hotel ligt vlak bij de Jaffa poort.

De oude stad zullen we op dinsdag te voet verkennen.

20:59 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: reis, israel, en gedi

De Dode Zee en Masada.

Dode Zee 19 maartOp de ochtend van de zesde dag, ontwaken we aan de Dode Zee. Het is maandag 19 maart 2007. Vanuit de slaapkamer kijk ik uit over de kale bruine woeste rotswanden. Na het koosjere ontbijt trekken we naar het strand van de Dode Zee, Op bepaalde plekken ziet de bodem wit van het vele zout. Ver mogen we de zee niet in. De strandwachten fluiten degenen die de kustlijn wat verlaten snel terug.

Nadien brengen we de valiezen weer naar beneden, en stappen in de bus.

Ons eerste doel vandaag is Masada. Een plaats die de MasadaRomeinen na de Joodse opstand bijna niet konden innemen. De Zeloten hielden hier zeer lang stand. De belegering heeft maanden geduurd. Onvoorstelbaar hoe de opstandelingen met een paar 100 konden stand houden tegen 8.000 Romeinse soldaten.. Het fort is via een slangenpad te bereiken. Een tocht van ongeveer 40 minuten. We gaan via de kabelbaan naar boven. Goed voorzien van een petje, een zonnebril en water. Want bovenop is er niets te krijgen. We zien de diepe waterbekkens en de ingenieuze aquaducten die Herodes gebouwd heeft om de vesting van drinkwater te voorzien. En hij heeft er zelfs baden aangelegd. Voor zijn grootheidswaanzin was niets onmogelijk. Tussen de ruines, de stenen en het zand is het bijna onmogelijk ons voor te stellen dat hier op het plateau tuinen waren, en groente gekweekt werd. Na de val is de hoogvlakte op een kortstondig byzantijns klooster na, onbewoond gebleven. Nu is Masada een symbool voor de Joodse daadkracht. Iets als de val van Masada mag nooit meer gebeuren.

Naar mijn reis dagboek

20:10 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: dode zee, masada, reis, israel

Meetjeslandse Kreken

hollekeTussen mijn post zat de Krekennieuwsbrief. Dit is het blad van de afdeling Meetjeslandse Kreken van Natuurpunt. Een mooie foto van sleedoorn die net in bloei komt staat op de voorpagina.
De artikelen zijn weer de moeite waard, en ik noteer uit de aktiviteitenkalender, alvast de nachtegalenwandeling. De Doornendijk is in het tijdschrift weer prominent aanwezig. En zondag zal ik de dijk zeker ook in de Kwarteltochten bewandelen.

De site van de afdeling van Natuurpunt: http://users.telenet.be/krekenland/
De site van de Kwartels: http://users.belgacom.net/dekwartels/

13:05 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wandel, natuurpunt, assenede

Stoepe

StoepeKapelhof2In Ertvelde ligt het gehucht Stoepe. Hier is al vanin de XVIde eeuw een bedevaarts oord.
Een Maria-beeldje ging hier eerst in een eik. Nadien is er een kapel gebouwd.
Nu is er nog altijd op zondag een misviering.

De postkaart hiernaast dateert blijkens de poststempel uit 1930
Over Stoepe: lees meer ....

11:11 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kapel, maria, ertvelde, stoepe

Langs de Jordaan

boottochtDe vijfde dag van mijn Israël reis: Naar de Dode Zee.

Onze vijfde dag beginnen we met een boottocht op het meer van Galilea. In het noordoosten, zien we de Golan hoogte, Vlak voor ons in het westen Tiberias, de oude stad waar we overnacht hebben, en hoger gelegen de nieuwe stad, gebouwd na de onafhankelijkheid van Israël.

Na deze boottocht brengt de bus naar een kibboets waar een boot uit de 1ste eeuw opgegraven is. (zie http://www.jesusboat.com/imgs/site/site/boat.html) Het is waarschijnlijk zo een boot waarin de Joodse vissers een hopeloze zeeslag voerden tegen de Romeinse bezetter.

We gaan nog veel langs kibboetsen rijden vandaag. In 1882 was er een eerste immigratie golf vanuit de Zionistische gedachte. Een tweede immigratiegolf in 1911 bracht de kibboets gedachte mee vanuit de ideologie van het socialisme. De kibboetsen waren indertijd bewapend en ommuurd om zich te beschermen tegen hun vijanden. Nu zijn de muren verdwenen. Vanuit de kibboetsen zijn de moerassen volledig in cultuur gebracht: bananen, kiwis, lichis, citrusvruchten, maar natuurlijk ook veel groenten. Ook veeteelt ontbreekt niet. Vele agrarische nederzettingen zijn ook uitgegroeid tot industriële complexen.

BethSheanVanuit de moderne tijd weer even in het verleden. We bereiken Beth She’an. Een stadje dat al dateert uit de 5de eeuw voor Christus. We stoppen eerst aan een amfitheater. Dat is zo een Romeins stadium waar sportspelen gehouden werden, en waar tot vermaak van iedereen slaven en wilde dieren met elkaar moesten vechten. 6000 toeschouwers konden de vechtende gladiatoren bewonderen. Iets verder is het toenmalige stadscentrum blootgelegd. Tempels, badhuizen, ook hier weer een theater. De stad was door een aardbeving verwoest en naderhand verlaten. Een gids van een andere groep demonstreert in het theater hoe duidelijk de stem overkomt tot op de bovenste zitplaatsen. Even vermelden, dat de boom die hier geplant is om Jezus Christ Superstar op te nemen, hier nog altijd staat. En nog even wat geografie: Beth She’an ligt 180 m beneden de zeespiegel.

We nemen de bus en blijven de Jordaan links van ons houden. We rijden nu door de Palestijnse gebieden. En zien Jericho. We passeren de plek waar Johannes Jezus doopte in de Jordaan. We zien verschillende kloosters in de woestijn, en rechts van ons de antennes van de miltaire versterkingen. En dan komt de Dode Zee voor ons.

QumramEerst trekken we Qumram binnen. Hier stappen we uit. Hier zijn in een grot de Dode Zee rollen gevonden. 60 jaar geleden. Na een informatieve film stappen we door de verblijven van de Essenen, een strenge Joodse groep. Ze noemden zichzelf de kinderen van het Licht. Als ik de ingang van de vindplaats zie, verwondert het me niet dat die schriften zolang verborgen gebleven zijn. De grot is onbereikbaar.

Wij terug de bus in, nu naar ons hotel in Ein Bokek. Na het avondmaal, dalen we af naar de Spa, en het verhaal klopt. Je blijft drijven op het zoute water.

Naar mijn reis dagboek

09:17 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: israel, reis

30-03-07

Kwartels en kwarteltochten

medailleHier in Ma'ayan Harod heb ik de Gilboa wandeling er op zitten. De medaille hangt om mijn nek, en ik laat het certificaat zien.

Ginder zijn er niet veel kwartels. Des te meer kwartels zijn er in Assenede.
Mijn wandelclub richt zondag haar Kwarteltochten in. Wedden dat ze goed weer besteld hebben?

Klik voor de affiche op: http://users.belgacom.net/dekwartels/folder.html
Je bent welkom.

Voor een impressie over een vorige editie, lees het verslag van WandelMarc. Klik hier ...

20:21 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1) | Tags: wandel, kwartels

Het vervolg van de 4de dag

RambamDe zaterdag, na de terugkomst vanuit het Gilboa gebergte, zwerf ik nog een beetje door Tiberias. Ik ga er de citadel nog bezoeken en de graftombe van Rambam, met de aangrenzende synagoge. Het is een open synagoge. Ik bedoel daar mee dat er geen dak is. De gedeelten voor mannen en vrouwen zijn van elkaar gescheiden met een wand. De boeken liggen in de ingang die wel overdekt is. Het is vrij toegankelijk, maar natuurlijk respecteer ik de gewoonten en hou mijn hoofd bedekt.
Ik trek ook door het winkelcentrum. Het is sabbath. Alles is dicht. Ik wou nog even internetten. Maar in de internet cafés zegt men me ook “No internet” . Ja, dan blijft het maar een internet loze vakantie. In een Ierse pub zie ik wat medewandelaars, en ik sluit me bij hen aan.

Na het avondeten, houden we het rustig, en gaan vroeg naar bed.

20:04 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: tiberias, reis, israel