30-09-06

Giftig

HPIM5162 (Small)Sommige paddestoelen zien er mooi uit, maar zijn wel niet geschikt om op de eten. De aarappelbovist is hiervan een voorbeeld. Ik trof een aantal exemplaren aan in de bossen boven op de Kemmelberg. Ze zien eruit als bollen of knollen die op de grond liggen. Ze hebben geen steel. Volgens mijn natuurgids komen ze algemeen voor van juli tot in november.

17:37 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: paddestoel, kemmel

Dagpauwoog

HPIM5153Op weekend in de Vitsemolenhoeve zagen we mooie vlinders fladderen. Het was de moeite de camera uit tehalen om ze even te fotograferen. Poseren is ze niet weggelegd. Het is even geduld hebben. Maar het geduld wordt beloond. Een paar dagpauwogen kwamen even zitten op de witte bloemen.
De vier ogen die de vleugels opsieren. zouden dienen om vijanden af te schrikken. Het gekke vind ik deze vlinder de eitjes langs de onderkant van de bladeren van brandnetels legt.


Nawoord: Kijk op http://natuurmanjak.skynetblogs.be/post/3747674/rups-van-... om de gedaanteverwisselingen te zien. Natuurmanjak heeft het beestje gevolgd: rups-pop-vlinder.

17:16 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: vlinder, vitsemolen

Kroenkelen in Brugge

Zondag  17 september  2006 is een autoloze zondag, of laat het me eerder een auto arme zondag noemen.  Het is kwestie van buiten te zijn: open straat feesten, fietsen, wandelen. Het is dan ook nog eens trein, tram en busdag.
In Brugge gaan ze kroenkelen, en daar wil ik bij zijn. Te samen met andere fietsers en wandelaars neem ik de trein naar Brugge. De startplaats is vlakbij het station. Het is nauwelijks 9 uur.
Het wandelgedeelte wordt mede verzorgd door de Brugse Globetrotters, en ik kies voor de tocht van 40 km.
Alle afstanden beginnen doorheen de Brugse binnenstad. Ik wandel ondermeer door buurten en hoven , waar ik nog nooit geweest ben. De trajecten, de rust-en controleposten voor de fietsers en wandelaars zijn gescheiden gehouden. Wij hebben onze eerste rust aan het Waggelwater, aan het lokaal van een roeivereniging.
HPIM5085 (Small)Dan mogen we rond de Sint-Pietersplas stappen. Hier hebben we de kontrole bij zeilers. Met al die watersporters, kan ik niet anders dan op de derde rust toch een lekker visje te kopen, om bij de soep te nuttigen. 
Zo een tocht heeft veel animatie: orkestje, fanfare op de kiosk , en zo meer. En dan heb ik het nog niet eens over de tocht zelf, die ook veel variatie biedt. Aan de Beisbroek zijn we aan de bossen toe. Aan het natuurcentrum mag ik even ervaren hoe een rondtollende ruimtevaarder zich voelt. Na de volgende rust ben ik met een Globetrotter aan het stappen, die HPIM5129 (Small)geregeld belt hoe het met de Euraudaxers, die we kennen gaat. Zo blijven op de hoogte, ze geven niet op en stappen door. In Tillegem, komt hij zoveel bekenden tegen, dat we weer apart gaan stappen. En via leuke doorsteekjes brengen de wandelpijlen me naar de aankomst. Ik verwacht wat bekenden te zien, maar in al dat volk vind ik ze niet terug. Ik zal toch eens hun GSM-nummer moeten vragen.
Zo een recreatieve wandeltocht mag er zeker zijn. Volgend jaar is de Kroenkel op zondag 16 september 2007.

14:11 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1) | Tags: brugge, wandel

De Kwartelbode is er weer

kwa1

De Kwartelbode is er weer. Weer kunnen we als Kwartel genieten van het clubnieuws en de wandelervaringen van onze medeleden.
Niet leden, kunnen altijd op de website terecht:
http://users.belgacom.net/dekwartels/
En noteer: 14 oktober 2006 = de 12de Boswandeling in Oosteeklo
12 november 2006 = de 19de Koude Voeten tocht in Boekhoute.
Het is mooi meegenomen te lezen dat de wandelorganisaties nog steeds in de lift zitten. Onze parcourbouwers weten de tochten steeds weer verrassend te verzorgen.

13:19 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wandel, boekhoute, oosteeklo, kwartels

Van CASTELLUM MENAPIORUM naar VIRIVINO.

HPIM5171 (Small)Op zondag 24 september 2006, om 6 uur ‘s morgens staan een paar tientallen wandelaars klaar in Wervik. Zij willen stappen langs de Romeinse heirwegen.
We worden met een bus naar een voormalige Romeinse legerplaats gebracht, naar de vesting van de Menapiers, nu gewoon gekend  onder de naam Cassel. Tijdens de busrit schetst  een vertegenwoordiger van de geschiedkundige vereniging, de achtergronden van de tocht. De tocht wordt overigens niet ieder jaar georganiseerd.
HPIM5177 (WinCE)De bus zet ons af in het centrum van Cassel. Het is  nog donker als we onder de Porte d’Aire doorstappen, en zo onze tocht beginnen. Het is een geforceerde voettocht.  Een normale dagmars van een Romeinse cohorte is een 25 km. Nu gaan we meer dan het dubbele doen. Het stapt lekker door. Ik ben bij de voorhoede, voor de grotere groep uit. We volgen zoveel mogelijk de heirwegen. Op de heirwegen zijn dan later dorpjes ontstaan, en verschillende delen er van zijn nu brede departementale wegen.
De vereniging zorgt voor animatie. Aan de rustpost in St.Sylvestre-Cappel worden we opgewacht door mensen die zich gekleed hebben in de tenue van de Romeinse legionairs. Ik zie trouwens dat we niet de enigen zijn die hier wandelen. Het dorpje vormt de startplaats voor een Franse wandelvereniging, die hier vandaag ook wandelen. Gelukkige gebruiken zij pijlen van een andere kleur om de route aan te wijzen. We hebben trouwens  een beschrijving van de wandelroute mee gekregen, dat is een goed hulpmiddel.
Het stapt snel langs de lange rechte stukken. Maar de Romeinen stapten niet over geasfalteerde wegen., en al die kerkdorpjes waren er 2000 jaar geleden niet. Om wat meer van de landelijke eenzaamheid te voelen, gaan we nu een postweg in, om nu wat meer veldwegen te volgen. De Catsberg laten we links liggen en we trekken langs Meteren naar Bailleul. Hier is het wat klimmen. En daar zijn we dan halfweg. HPIM5187 (Small)
Laat me even vertellen dat we op deze tocht 4 wagenrusten, en 4 caférusten hebben. Bij de wagenrusten kunnen we steeds wat eten (banaan, appel, suikerwafel) en wat drinken (water, cola) De drank wordt verstrekt in halve liters flesjes, zo hebben we vocht mee voor onderweg. En in de caférusten kunnen we wat kopen, en van de sanitaire voorzieningen gebruik maken.
Helemaal mooi vind ik het aan de derde mobiele bevoorrading. Daar kunnen HPIM5201 (WinCE)we een echte Gallo-Romeinse weg in. Het plaveisel is nogal versleten, en  nu is het moeilijk begaanbaar. Ook de latere geschiedenis komt naar voren. We lopen door de Papestraat, en volgen voor een stuk het traject van de geuzenroute.
In Nieuwkerke hebben we nog extra informatiepanelen, waarin de Gallo-Romeinse geschiedenis  met tekst en tekening duidelijk gemaakt wordt.
Het is bovendien zo, dat op alle rustposten, de medewerkers, steeds bereid zijn mondeling toe te lichten, hoe die Romeinse wegen liepen. En hoe het stuk dat we vandaag afleggen deel uitmaakt van een groter wegen net. Nu we de Leievallei naderen hebben we bovendien mooie zichten. Links van ons zien het Westvlaams Heuvelland met ondermeer de  Kemmelberg, waar een Keltische gemeenschap gevestigd was. Rechts van ons zien we de Leievallei.
De laatste kilometers leggen we af met de wandelaars die de Toebakstocht stappen, en zo bereiken we ons einddoel: een Gallisch dorp, waar Virovos de hoofdman was, en waar de Romeinen een tussenstop vestigden. Nu noemt deze plaats Wervik.
En tot slot worden we bij de aankomst nog vergast op een mooie herinnering: een zware medaille met een Romeinse kop.

12:14 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wandel, wervik, cassel

Zelzate 1978

lastscanDe markt van Zelzate in 1978, geeft in zijn algemeenheid hetzelfde beeld als nu. De kerktoren primeert. De schutterstoren staat wat op de achtergrond. Klik de foto eens groter, en bekijk de auto's van toen.
Overigens toen kostte een postzegel om de kaart te verzenden 6 frank.

Op http://gverhelst.googlepages.com/prentkaartenzelzate10 ben ik een nieuwe bladzijde begonnen met oude Zelzaatse prentkaarten

08:49 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zelzate, geschiedenis

27-09-06

Het heilig land

Wandelen in andere landen.

De IML heeft zijn site vernieuwd,
Kijk maar op: http://www.imlwalking.org/
Korea, Japan en zo zijn me wat ver weg.
Voor de wandeling in Israel langs de grenzen met Syrië en Libanon,  schrijf ik me wel in. Meer zelfs, ik heb mijn voorschot al betaald. Nu moet ik wel nog paspoort en visum regelen, maar zo moeilijk zal dat allicht niet zijn.
De mars gaat door in maart volgend jaar.
De  Gilboa March : dat klinkt toch goed hé

20:30 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (4) | Tags: wandel, gilboa, iml