30-08-06

Diksmuide, de derde dag van de vierdaagse.

Het is op vrijdag 25 augustus, weer eens vroeg opstaan. Onze bussen vertrekken om kwart na zeven. Zo zijn we nog voor acht uur in Diksmuide, meer dan een hafuur voor het startschot. Ik sta dan ook vrij kort bij de startlijn. En nu kan ik ook eens de toespraken horen die het startschot voorafgaan. Ik verwacht een vrij vlakke wandeling, gemarkeerd door de IJzertoren. De organisatie heeft het parcours aangepast. Ik denk dat het vooropgezet parcours door de overvloedige regenval niet meer de duizenden wandelaars aankan.

Het is wel gemakkelijk zo vroeg in de start te zitten. Zo vooraan liggen alle paden open. Gemakkelijk als we zo op de dijk lopen. Ik ontmoet twee medeclubleden. Die rijden elke dag vanuit het Meetjesland op en neer, en dat valt naar hun zeggen ook echt mee.

Na zo een 5 km splitsen we van de 16 km stappers af, en gaan richting Zarren. Zo vroeg zijn heeft zo van die rare dingen: geen wachtrijen voor de WC’s, de Rode Kruis hulpposten zijn nog leeg. Er zijn dan wat hoogten en bossen. Hier is strijd gevoerd, dat lezen we op verschillende herdenkingsborden. Zo een molen staat er gescheurd bij. Zou de schade nog dateren van 29 september 1918, toen de hoogte heroverd werd? In ieder geval in Houthulst zijn we al de helft gepasseerd, en nu trekken weer naar Diksmuide. Het is hier voor mij een onbekend wandelgebied. Wel vrij plat. Maar dat geeft niet, we kunnen in de lucht naar de parachutisten kijken die naar beneden springen. Een platte wandeling, vrijwel geen horeca onderweg. Ik ben dan ook weer snel in Diksmuide terug. Toch nog even blijven plakken in de brandweerkazerne, voor een barbecue. En daar zie ik als een haas een clubgenote passeren. Mens die stapt door. Die moet ik even inhalen. Ik ben nieuwsgierig waarom ze zo haastig is, terwijl we nog zoveel tijd hebben. Te samen komen we op de markt aan. Later ontmoet ik haar nog eens. Ze had de bus gemist.

Het was vandaag geen opzienbarende tocht. Gewoon goed en gezellig.

20:05 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1) | Tags: diksmuide, wandel

Ongewild bekend

Zie je de twee wandelaars op de foto?

Neem eens de sticker van de Vierdaagse van de IJzer. Die twee man, Sterrebosstappers staan erop.
Die twee hebben het nogal moeten horen.
En hun standaard antwoord is: een goede reklame voor onze club.

Voor degene die de sticker niet hebben. Het is ook de intro op http://www.4daagse.be/

18:15 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wandel

29-08-06

De 2de van de 4

Na een nacht vol onweer en neerslag, is het laat opstaan op de donderdag 24 augustus. De bussen pikken ons, hier in Ieper, pas om kwart voor negen op. In Poperinge waar de wandeling begint, is het startsein al om 8u30 gegeven. De grote massa is dan ook al voor ons weg. Geen wachttijden vandaag. In de bus stappen, inscannen en weg wezen. Geen gedrum en gestoot. Ieder kan gelijk op zijn eigen tempo stappen. Wandelen is geen wedstrijd, het is een individuele belevenis van de ene voet voor de andere te kunnen zetten. Nu goed, terwijl we in de bus zitten, zien we de heuveltoppen al voor ons, en vragen we ons af welke ze zouden bestijgen. Nu staan we ervoor, en ze lijken nog zo ver weg. Kleine kinderen langs de weg vragen hun mama hoeveel mensen er nog zullen passeren. Nu er staat hun nog wat te wachten, want ik denk dat de wandelaars nog tot 10u30 mogen vertrekken. En we zijn met zo een 4.000 a 6000 mensen. We gaan in richting Reningelst.

Een paar smokkelaars halen me in. Ik op mijn beurt haal een Nederlander in, die vorig jaar in de tent naast mij lag. Gedurende het voorbije jaar zijn we mails blijven uitwisselen. Ondertussen zijn we in Reningelst. Het gaat nu verder naar Westouter. Naast de scanning wordt ook schriftelijk ons deelnemingsnummer genoteerd. Die organisatie speelt op zeker. En dan trekken we richting Franse grens. We slaan zo een grintweg in. De grintweg verandert in een landweg, volledig begroeid, om dan het bos op de flank van de Zwarte Berg in te trekken. Waar hebben ze dat wegje gevonden? Het stijgt flink, het is flink glad en ondertussen hebben we de muziek die vanuit de Bellestraat tot hier doordringt. When the saints go marching in. Nu voorlopig is het wat hijgen en puffen om boven te geraken. Ik heb niet eens oog voor de mooie paddestoelen hier. Anderen wel, en de wandelaars na mij, plannen om hier zondag terug te komen om het traject in alle rust af te leggen.

Eens boven nemen veel wandelaars de gelegenheid te baat om de fameuze picon te proberen.

Het was een steile klim, en nu hebben we een steile afdaling. Gelukkig ondertussen weer eens bevoorrading. Dan gaat het wat meer geleidelijk bergafwaarts. De Catsberg en de Kokkerelleberg zijn links van ons als we Boeschepe naderen.

Hier blijf ik even zitten. Een of andere vereniging voor welzijnszorg heeft aan de rand van het dorp banken gezet, en biedt verschillende dranken en spijzen aan. Ik laat me de pompoensoep goed smaken. Voor de prijs moet je het niet laten. En een harmonicaspeler houdt er de stemming in.

Zo een wandeling is geen verwen-wandeling waar je om de 5 km een overdekte rustplaats aantreft. Hier is er om de 8 tot 9 km een bevoorrading, en om te rusten moet je je maar aan de kant van de weg zetten, of van de plaatselijke horeca gebruik maken. Horeca ontbreekt hier trouwens vandaag niet. We hadden al de Neerplaats, en de Bellestraat en nu komen we aan de Grote Heer. De 16 km stappers passeren hier ook, maar we splitsen onmiddellijk weer. Wij gaan nu langs de grens naar Abele. De paardenrenbaan voorbij, zijn we aan de 25 km. Hier is er weer eens bevoorrading, een waterbevoorrading. Ik verwacht hier een beker en de gelegenheid de drinkbus bij te vullen. Dat is zo ook. Maar ... maar .... Het water komt ook uit de hemel. Het stort naar beneden. Terwijl ik mijn worstje op eet wacht ik in een grote landbouwloods. Zou het overgaan? Voor mij vertrekken in iedere geval veel wandelaars. Ik kan ook niet langer wachten en duik de regenbui in. Amaai mijn voeten. Het pad is bijna onbegaanbaar geworden. Het is een en al modderbrij tot aan Wally’s farm. Gelukkig komen er nu wat verharde wegen. Gelukkig zeg ik? Ik neem mijn woorden terug. Het water stroomt van een aardappelveld bergafwaarts en maakt de macadam onzichtbaar. Ik moet door 20 cm water waden. Anderen die niet zo goed aanvoelen waar men kan stappen, hebben het water tot aan de knieën. - Later heb ik trouwens gehoord dat het parcours omgeleid is, langs wegen die niet onder water stonden. -

Na een uurtje houdt het toch op met regenen. Ik heb het onder mijn poncho goed droog kunnen houden. En wat toch nat was, waait nu weer droog.

En daar zien we de torens van Poperinge voor ons. Die laatste kilometers zijn dan ook gemakkelijk.

Wat zal ons de dag hierna brengen? Dan is Diksmuide ons uitgangspunt.

21:05 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1) | Tags: wandel, poperinge

28-08-06

Kwestie van contrast

Een paar massa wandel evenementen weten me te boeien. Met bijna 10.000 deden we Bornem mee. Ook onder de bijna 10.000 stappers van de Vierdaagse van de IJzer was ik. Als God het belieft ben ik bij de bijna 100.000 gordelaars op 3 september.
Tijd dus om daarna wat rustigs te kiezen.
Een rustige wandeling in Wachtebeke. De Langelede tocht. Dit is een weekdagtocht op maandag 4 september. De wandelclub "De Kwartels" zorgt voor een mooi parcours en een uitstekende bepijling. Het kermiscomité zorgt ervoor dat we een natje en een droogje hebben, en een grote tent om in te schuilen, mocht het regenen.
Als je met het openbaar vervoer komt, is de belbus hier aangewezen. Gewoon naar de halte Langelede vragen, die is vlakbij de tent. Even te voet noordwaarts onder de express weg door en je bent aan de startplaats.
De wandeling is puur landelijk over veldwegels en door bossen. Ze is in 3 lussen uitgetekend rond de Langelede. De start is pas om 9 uur. Je moet niet te vroeg opstaan. De 3 lussen zijn telkens ongeveer 7 km.
Het is een wandeling om te kuieren en rond te kijken. Vorig jaar heb ik nog een fiere eendenmoeder kunnen fotograferen. En heel wat mooie zwammen en paddestoelen.
Ik heb er dit jaar in ieder geval een dag vrij voor genomen.

21:01 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (2) | Tags: wandel, wachtebeke

27-08-06

De orde van de paardevisser

Het is woensdag 23 augustus 2006. De 1ste dag van de vierdaagse van de IJzer. In de kazerne te Ieper zitten we nog te ontbjiten in de kantine. En daar komen de bussen het terrein al opgereden. Om 7u25 vertrekken we. Het konvooi brengt ons naar Oostduinkerke. We doen er een drie kwartier over en worden aan de Sint-Niklaaskerk afgezet. Er is al heel wat volk, en ergens voor de startlijn klinkt het startschot. Het duurt wel even voordat  de massa mensen voor mij de nadarhekkens door zijn, en ik ook kan inscannen. Minister Flahaut staat daar met een plaatselijke schoonheid op een verhoog, en kijkt naar de enorme mensenzee die voorbijkomt. We worden vrij snel de duinen ingestuurd. Ik was hier nog in het voorjaar geweest voor een wandeling onder leiding van een natuurgids. Nu kan ik de kennis over de typische vegetatie aan anderen vertellen. Af en toe wordt het pad smal, en ontstaat er dan ervoor een flessenhals, waar we dan maar schoorvoetend vooruit kunnen. Van lieverlede wordt dat minder, en duinen van de Doornpanne blijven boieiend.  Ik maak toch even een aantekening, want een plant als een teunisbloem, lijkt me vreemd in dit biotoop.
De Noordduinen worden  als recreatiegebied opnieuw ingericht. In de wegbeschrijving staat geschreven dat een opstroppingske mogelijk is. Nu dat is zacht uitgedrukt. Ik denk dat het wel drie kwartuur duurt vooraleer ik de beloning in de vorm van een mooi smal pad kan betreden.
Dan komen we weer op ruimere begaanbare wegen. Veel wandelclubs staan hier langs de kant om hun leden te van spijs en drank te voorzien. Zo te zien, houden hun leden van fruit. Watermeloen, appelsienen, bananen liggen voor hun wandelende medeleden klaar.
Iedereen heeft op zo een 8 à 9 km aan de basis van Koksijde waterbevoorrading. Ik heb mijn drinkflesje mee, en dat wordt boordevol gevuld. Nu trekken we doorheen het militair domein. Tussen het groen is hier en daar een bunker te bespeuren.
Een uurtje later worden we vergast op een Red Blast. Die zijn in een blikje. Even rusten en drinken. Het lege blikje in de daartoe bestemde container, en we worden langs een smalle kerkwegel gestuurd nu, die ons dan naderhand zigzaggend weer in ganzepas doorheen de duinen leidt.
De befaamde soeppan met de garnalensoep wacht ons vlak voor Nieuwpoort. Tijd om even te rusten. Ik ontmoet Paul, een tentgenoot van vorig jaar. En we trekken een uur te samen op, om even bij te praten. In het dorp van Nieuwpoort scheiden onze wegen weer, want nu ontmoet ik een vriend uit een naburige wandelclub. Die verblijft in Poperinge en kan me ook bijpraten over mijn clubgenoten die ginder verblijven.
We trekken nu weer richting zee. We blijven in de duinen, en zien er af en toe de Noordzee door heen. Dan komen we op de promenade, op de dijk, en vandaar stappen we dan naar het visserijemuseum. We ontmoeten eerst nog de happy nurses die ons verblijden met een flesje cola, en dan kunnen we inscannen.
Met deze mooie duinen wandeling is het nu uitkijken, naar de volgende dagen.

14:57 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (2) | Tags: wandel, oostduinkerke

Met de bus.

Rijdt je vaak met de bus?
Rijdt je af en toe met de bus?
Heel wat leuke faits divers staan op deze log:
http://allemaalbusjes.skynetblogs.be/

09:00 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

26-08-06

Kom wandelen, kom fietsen, iedereen gaat uit zijn dak

Terug van de Ijzer, mijn indrukken zijn nog niet neergepend, en ik kan het niet nalaten alvast te kijken waar ik op de eerste zondag van september zal wandelen.
Er is weer keus te over, ondermeer een wandeling in het nabijgelegen dorp. Er is nog meer. Kijk maar op de kalender van Wandelmee. Wat zal het worden?
Na Bornem, en de Vierdaagse van de Ijzer heb ik weer de smaak van massa evenementen te pakken. Het wordt waarschijnlijk de gordel. Vorig jaar waren we met dan 100.000 fietsers en wandelaars.
Ik had toen voor Sint Genisius Rode gekozen. Dit kaar wordt het Zaventem. Een vlakke lijsterbeswandeling van 20km.
Info op http://www.de-gordel.be/

20:32 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: zaventem, wandel, gordel