29-07-06

DENDER- EN SCHELDETOCHT

Na een paar wandelingen in bekend gebied, trekken we weer eens naar een voor ons nieuwe wandelomgeving. We gaan zondag wandelen bij de:http://www.denderklokjes.be/
Het is nieuw voor ons, maar niet voor vele anderen, de wandeling die vanuit Lebbeke vertrekt, telde vorig jaar meer dan 2.700 stappers.

23:20 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0) | Tags: wandel, lebbeke

27-07-06

Walking for a better world

Onze Dodentocht zal onder deze slogan doorgaan. Klik op de site van de Dodentocht, en dan bij pers en dan bij nieuws.

17:19 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (2) | Tags: wandel, bornem

25-07-06

Canisvliet

Op de Canisvliettochten heb ik jaren geleden het clubwandelen ontdekt. Het is dan ook steeds ieder jaar opnieuw heerlijk om aan de wandeling van “De Kwartels” deel te nemen. De brug in Zelzate is niet in herstelling dit jaar. Een gratis boottochtje is dan ook niet voorzien voor dit jaar. Maar daar staat dan tegenover dat het parcours vernieuwd is.
Mijn zoon en ik zouden tesamen wandelen, en we kiezen voor de 24 km.
Aan het stoplicht mogen we wat wijze raad geven aan een dame die voor het eerst een clubwandeling doet. Ik hoop dat onze club in haar weer een lid erbij heeft.
Snel zijn we via de Zelzaatse visvijver in het gebied van de Canisvliet. Nieuwe paden leiden ons erdoor. Het heeft 's nachts geregend, alles ademt frisheid uit. Het groengebied laat ons ademen en genieten van de insecten, de vogels, de vele geurige kruidgewassen, de bloemen. Vaak lopen we in ganzenpas op een rij op de smalle padjes. En dan komen we voor de kontrole in de Baeckermat. Het Baeckermat is de centrale rust. We zullen er verschillende doortochten hebben.
Het tweede traject is een aangename verrassing. We hebben een doortocht over het terrein van de familie Goethals. Hier in de Graafjansdijk staan nog schuren uit de 17de eeuw. In 1620 zijn ze gebouwd, als ik me de toelichting goed herinner. Ik zie in de stallingen dat de lammeren en de ooien verschillende keren in de prijzen gevallen zijn. En we kunnen ook de tentoonstelling van tekeningen en aquarellen bewonderen. Het laat op ons een diepe indruk na. Het traject leidt ons dan noordwaarts langs het kanaal, om via een ruime boog weer in de bakermat uit te komen.
Tijd om wat te drinken, en natuurlijk laten we ons de befaamde kwarteléclair smaken.
Voor het derde traject worden we langs de haven van het Sas van Gent geleid. De draaibrug laat net een schip door, dus wij moeten even wachten. Aangezien we met zijn allen moeten wachten ontspinnen er zich heel wat gesprekken. Als we de brug over zijn, leiden de gele pijlen ons langs een nieuw pad. Het is ruim voorzien van informatieborden, en stukken die vroeger ontoegankelijk waren zijn nu voor het wandelend publiek open gesteld. Hier zijn inspanningen geleverd.
In het traject terug naar de rust, staan we warempel weer voor de brug. En wie zie ik daar aankomen? Mijn wandelgenoot van de 4de Kempentocht met zijn vrouw. Dat wordt dus even te samen opstappen.
Na de rust kunnen we dan langs Canisvliet terug naar de startplaats. Geloof me. Ik kom zoveel bekenden tegen, dat het moeilijk is om er weg te geraken.


Voor het verslag van een Pannenkoekenstappertje. Klik hier
Voor het verslag van Patrick van Lindake. Klik hier.

17:17 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1) | Tags: wandel

24-07-06

292 km wandelen

We hebben het niet kunnen laten.
Terug van de Canisvliettochten zaten daar de verschillende lange afstandwandelaars van de Kwartels aan tafel.
Gaan we ervoor om volgend jaar een wandeling van 292 km te maken?
Clement, kwam uit de vroege en moest zijn wandeling nog starten. Hij voelt er wel voor.
Rudy is de gangmaker, Hij wil ons oppeppen om mee te doen.
Roland, geen punt, die heeft de wandeling al gedaan, en kan ons met raad en daad bijstaan.
Linda moeten we nog overtuigen maar ze zal het wel aan kunnen.
Zo zijn we met 5 Kwartels. Aan tafel zat er nog iemand. Zouden we die ook warm krijgen voor de tocht?

In ieder geval. Het is nog te vroeg om te beslissen.

Wil je meedoen, zend me dan in het najaar een mail, dan laat ik je de contactadressen en zo weten.
En - ben je geen Kwartel - je kan altijd gebruik maken van de modaliteiten die wandelmee.be aanbiedt.

21:34 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (2) | Tags: wandel

De blaren zijn er nog.

Het was nu geen echt wandelweer. Veel te heet. Veel te warm.
En ik heb het geweten. Blaren, nu eens tussen de tenen. Wat een idiote plek om te verzorgen.
Maar uitzonderlijk is het niet, want in het Kruidvat kan ik speciale pleisters kopen.
Laat het je niet ontmoedigen. Zorg dat je slimmer zijt dan ik.

En misschien tot ziens op de Dodentocht.

20:50 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1) | Tags: wandel

Een kwartel in de Kempen.

En andere Oostvlamingen waren er ook bij op de vierde Kempentocht

Vrijdag 21 juli is het zover. De vierde Kempentocht, de feestelijke apotheose van 4 keer 100 km. Evenals bij de vorige edities, zijn hier kortere afstanden. De vierde tocht gaat nu op de thuisbasis door. De Zwaluwstraat is de plaats waar we bijeenkomen, waar we starten en waar zullen eindigen.
De klimaatsomstandigheden zijn niet al te best. Eigenlijk is het te warm om te wandelen. Er zal gezweet worden, dus er moet gedronken worden. Ik heb in ieder geval water in een drinkbus mee.
Naarmate de stappers aankomen is het elkaar goede dag zeggen, en een goede tocht toewensen. We krijgen een kontrolekaart voor de eerste 50 km. De tocht van vandaag is uitgezet in 3 lussen: een grote nachtelijk lus, dat is die van 50 km en dan 2 lussen overdag.
Het wordt 21 uur, de quads die ons zullen begeleiden in de nacht stellen zich op, en alle wandelaars verzamelen. Bijna iedereen wil dezelfde strategie toepassen, en dat is: 's nacht goed doorstappen, zodanig dat er zo weinig mogelijk kilometers voor overdag overblijven. Het is dan ook een snelle start, en de groep wordt niet snel uitgerokken. Zo een wandeltocht heeft soms zo iets als een accordeon. De groep rekt zich uit, en aan de rustposten voegt ze zich weer samen. Zo midden in de nacht vertrekt niemand graag alleen en je blijft graag in een groepje dat ongeveer in hetzelfde tempo stapt. En zo een groepje kan soms geweldig groot zijn. Na de tweede doortocht in Tielen, telt een wandelaar met hoeveel mensen we in dezelfde groep meestappen. Hij komt aan 71. Dat is al geen groepje meer, zou ik zo zeggen. Het duurt overigens niet lang. Na een volgende rust is de groep toch weer in stukken uiteengevallen.
De inrichters hebben voor heel wat rustposten met waterbevoorrading voorzien. De wandeling heeft doortochten ten huize Dirk in Tielen, en daarnaast de wagenrusten. Op iedere bevoorradingspost kan ik mijn drinkfles laten bijvullen. Niemand neemt veel tijd om te rusten. Er wordt tempo gemaakt. Goed doorstappen voor het te warm wordt. Ik zie aan een garage dat het 4u57 is en de temperatuur is 25° . Wat moet dat zijn als de zon begint te schijnen?
Ik ben ondertussen al een tijd met William aan het stappen. En na het ontbijt stappen we samen verder. In dat tweede traject kunnen we een stuk met de 50 km stappers meegaan. De wegen splitsen echter. Bij een rust zien we een jonge wandelaar die besloten heeft er mee te stoppen, en nu op de bezemwagen wacht. Het is de Kempen. Moet er nog zand zijn? Een onaangenaam aspect waren dan ineens de dazen, de steekvliegen. Dat wordt wild om zich heen slaan. Zo sluiten we aan bij Paul. Het ziet er even uit dat hij het moeilijk heeft, maar geen punt, hij stapt met ons mee. Hij babbelt voluit over zijn Euraudax-ervaringen, en zo gaat ons tempo stiekem weer wat naar boven.
Het is iedere keer weer plezierig de mensen te zien die de wagenrusten verzorgen. Dat betekent weer kunnen drinken, een stuk watermeloen eten. Dank zij de hulp van die mensen kunnen we de tocht aan. Een woord van lof gaat overigens ook naar degenen die het parcours uit gezet hebben. Er zit heel wat bos in. De ergste woestenijen waar van boven de zon blikkert, en vanonder het zand nog meer hitte uitstraalt, zijn vermeden. De grote windmolen van Bobbejaanland komt in zicht, en zo weten dat ook dit tweede traject erop zit. En nu wacht ons het derde en laatste traject. Die lus brengt ons weer doorheen de typische Kempen. Open lichte naaldwouden, meer gesloten frissere delen met loofbomen, en bezijdens ons de wilde onbegroeide zandgedeelten.
Het einde zit er bijna op. De kilometers lijken korter. Onze stappen worden speelser. Marion loopt met een grote dennenappel. Dat wordt het nieuwe muziekinstrument in haar band, vertelt ze. Het is licht beginnen regenen. Willam en ik stappen voor de laatste keer huize Wandelmee binnen. Het applaus weerklinkt. Wat doet dat deugd.
Dat is nu het diploma halen en de T-shirt “Golden Walker”. Het stof en vuil zijn zo weg gewassen. En terwijl de een nababbelt over de Kempentochten, zijn er al andere aan het vooruitzien naar hun volgende tocht.
Ik was te vroeg binnen om ook de 50 km stappers van mijn club te zien binnen komen. Maar dat geeft niet, de zondag heb ik op de tocht van de Kwartels ook hun verhaal gehoord.

20:35 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1) | Tags: wandel

23-07-06

De Canisvliettocht

Zelzate, Westdorpe en het Sas van Gent vormen het gebied waar de Canisvliettochten doorgaan.
De wandelclub "De Kwartels" hebben de tochten op, rond en vlakbij de Canisvliet gelegd. Er zijn tochten van verschillende afstanden.  Wij (=mijn zoon en ik) kozen voor de 24.

Verslag volgt nog.

15:20 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1) | Tags: wandel