31-05-06

Vlaanderen buiten, waar de vogels fluiten

Onze Kwartels kom je overal tegen. Zondag 28 mei was het de tocht in Kluisbergen. Niet minder dan 50 Kwartels waren er tussen de meer dan 8000 wandelaars.
En op diezelfde dag was er ook een eigen organisatie. Wat platter en minder slijkerig dan in Kluisbergen, en het viel in de smaak. Meer dan dertien honderd wandelaars kwamen er op af.
Mijn indrukken over deze tocht staan op http://www.wandelmee.be/wandelmee/wandelverslag/wandelver...
Fleur en Dirk waren er ook. Lees het verslag van de rietzanger op: http://www.bloggen.be/dirkjogt/archief.php?ID=199

Noteer alvast de volgende wandelingen van de wandelclub "De Kwartels" in je agenda.
Zie op: http://users.belgacom.net/dekwartels/
De Canisvliet tochten kan ik zeker aan bevelen.

04:23 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

28-05-06

Geluksvogels stappen met Diederik mee.

Zondag 28 mei is de dag van de Diederikstochten  in Assenede. Vanuit de voetbalkantine laat de wandelclub “De Kwartels” haar tochten vertrekken. Verschillende tochten met verschillende afstanden van 6 tot 30 km. Ik kies voor de 24.
We trekken doorheen de dorpskern en passeren de voormalige haven van Assenede. Al babbelend  trekken we langs de ingedijkte polders naar een grote hal. Het is een landbouwhal in de Oude Molen straat die hier als rustplaats dient. Mijn wandelgenoot heeft voor de 18 gekozen. En aan de splitsing na de rust moet hij naar rechts en ik naar links. De macadam waarover ik stap is ook het terrein van naakt- en huisjesslakken. Wat die op het wegdek te zoeken hebben snap ik niet. Het traject biedt het leuke landschap van geulen, kreken en killen. En brengt ons weer naar de rustpost. Het derde traject brengt ons langs de Sint Jan schorre. Het is zeer helder weer. De uitzichten zijn weids over de polders. En onder de deugddoende zon trekken we naar het Sas van Gent.
Het thema van de wandeling is Diederik. Zijn bloemenkinderen reisden de toenmalige wereld rond. We hadden al in het eerste traject de voormalige haven van Assenede, in het tweede traject de vliet, de oude geul die naar de haven van Boekhoute leidde.  En nu om het thema nog meer kracht bij te zetten komen we aan de Zeeland Seaports. Ik kan niet nalaten op te merken dat in de containers van nu, wel heel wat scheepjes uit de tijd van Diederik zouden gepast hebben.
Dat laten we snel achter ons om weer langs de dijken en de polders naar de rustpost te gaan. 17 km gedaan, rest ons  nog een traject van 7 km, naar de startplaats. De lus brengt ons langs het Staakje. Polders en dijken bepalen ook die traject dat ons naar de grens brengt. Waar er struikgewas is en de vogels zich laten horen, probeer ik binnensmonds de zang te herhalen, en zo beter  tot mij te laten doordringen. Wandelen met de oren, als het ware. We lopen naast de Poeldijk, die ook de grens vormt. De bedding  van een voormalige spoorweg brengt ons dan weer naar de startzaal. Het is middag, en gezellig druk.
Het kan dus wel: een wandeling in de zon. Ik hoop dat hiermee de toon gezet is en we nog meer zonnige wandeltochten hebben.

20:28 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

Een zonnige tocht in Assenede

Op de laatste zondag van mei gaat in Assenede de Diederikstocht door.

Na de regendagen van de voorbije week en de voorgaande verdronken wandelingen van april, verlangen we nu allemaal naar mooi weer, Droog weer, en liefst nog een deugddoende zon. Het weer zit mee, en dat maakt van de wandeling een blijde en opgewekte tocht.

Mijn verslag staat hierboven

18:44 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

27-05-06

Augustijnen tocht in Ertvelde

Zaterdag 27mei begint droog. Zal het zo blijven? Hopelijk, ik gok er maar op.

De WAK van Sleidinge richt vandaag in Ertvelde haar Augustijnentochten in. Ik heb nog in Ertvelde gewoond, dat is een bijkomende reden ginder naar toe te trekken. Tegen 8 uur kan ik aanzetten. Ik neem de wandeling die aangeduid wordt met “27”, dat is een wandeling van meer dan 5 uur stappen.

De trajecten zijn georganiseerd rond twee rustposten. De startplaats is tevens de eindplaats en de eerste rust. Langs de andere kant van het dorp is in een voetbalkantine de 2de en 3de rust.

Het eerste traject brengt ons langs een reeks sportterreinen over een slingerend mulch pad, in het zuiden van het dorp. Dan gaan we doorheen de Bommels richting R4 om daar af te buigen en weer naar het dorp te trekken.

Ons tweede traject brengt ons naar het oosten. Het is een vogel- en bloementraject. De vogels zorgen voor het geluid en de bloemen voor de kleur. We buigen terug naar het dorp en passeren de stenen molen. Bij de windmolen staat ook een kleinere rosmolen. De grote windmolens verder in het westen zijn door het betrokken weer, wat aan het zicht onttrokken. Gelukkig blijft het voorlopig droog.

Na de rust wordt ons een lus in het noordoosten aangeboden. Voor mij een babbeltraject over gemeenschappelijk kennissen.

Het vierde traject vind ikzelf het mooiste traject. Het brengt ons eerst naar Stoepe. Daar is een bedevaartsoord uit de 16de eeuw. Dan gaan we via de kasteeldreef langs het goed Ter Looveren, een omwalde hoeve uit de Middeleeuwen nog. Dan de R4 over naar Callemansputte. De gipsheuvels stoppen de industrie van de kanaalzone weg, zodanig dat we een mooie groene wandeling hebben. Een wandeling zonder regen. Wat een zegen. Ook een man en zijn zoontje die pijlen ophangen voor een fietstocht in de namiddag hopen dat het droog blijft. Na al die nattigheid van de voorbije dagen, deed zo een droge wandeling meer dan deugd.

21:09 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

20 kilometers in Brussel.

Morgen, 28 mei 2006, wordt de 20 km van Brussel gelopen. De snelsten doen er een uur over. De traagsten hebben er 4 uur de tijd voor.
Ikzelf doe niet mee, maar wel familieleden van mij. Ik zal de uitslag dan ook met belangstelling volgen.
Het is zo een wedstrijd waar er alleen maar winnaars zijn.
http://www.20kmdebruxelles.be/20km/set_nl.htm

Ik hou het wat rustiger want ik ga 's middags naar een lentefeest. Ik hou het dan ook op een korte wandeling in de voetsporen van Diederik.
http://users.belgacom.net/dekwartels/affiche.html

19:55 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

20 kilometers in de regen.

De belbus brengt mij van het station van Oudenaarde naar Mater. In dat dorpje gaan op vrijdag 26 mei de lentetochten door. Het is een wat rare dag. Het is een gewone werkdag in de week, en toch zijn er veel mensen vrij, omdat ze er een brugdag van maken. Het weer is er echter niet naar: koud en regen.
Toch schrijf ik me in voor een wandeltocht van 20 km. De Wandelclub Hanske De Krijger heeft een reeks tochten uitgewerkt, gebaseerd op twee trajecten, en door wat in- en uitvouwen, zijn er zo verschillende wandeltochten ontstaan. We vertrekken uit een school vlakbij de kerk van Mater. De eerste lus is er een langs leuke paadjes en mooie vergezichten, ten minste voor zover we doorheen de regen kunnen kijken. De Roman-brouwerij krijgen we ook van op afstand te zien. (Maar we zullen moeten wachten op de Sloebertocht om daar binnen te gaan.) Het eerste traject eindigt op de startplaats. Een warme soep doet deugd.
Voor het 2de traject worden we richting Ename uit gestuurd. Als we kunnen kiezen tussen de weg of de natuur , kies ik in een avontuurlijke bui voor het natuurgebied. Het is een graasgebied, maar de grazers krijg ik niet te zien. Die schuilen misschien ergens voor de regen. Het is wel af en toe de handen gebruiken om steun te zoeken aan een boom, om niet de snel naar beneden te glijden. De keuze is soms tussen het pad, waar we diep in de modder zakken, of het gras, waar we dan in wat properder water wegzakken. Na een stukje langs de weg komen we weer in het bos van Ename. Een voordeel is wel dat de graspaden niet kapot gelopen zijn. We blijven zo een beetje van het slijkerige bespaard. De pijlen brengen ons dan in Nederename waar we langs smalle kerkweggetjes naar een schooltje gaan. Daar is de tweede rust. Ik ben aan een warme chocomelk toe. Want door die wind en regen voel ik me wel wat onderkoeld.
Het 3de traject is totaal nieuw voor mij. Het brengt ons in de richting van de Ohiobrug. Ginds omcirkelen we de visvijver. De vissers zijn niet te zien. Hun hengels wel. De vissers zitten in hun tentjes, lekker binnen. Het is wel een paradijs voor de watervogels. Die storen zich niet aan het water dat met emmers uit de hemel valt. We hebben trouwens ook nog een leuk stuk langs een Schelde arm.
Terug in de rust in Nederename, babbelen we wat af. Als het eindelijk wat minder begint te regenen, vertrekken vele wandelaars voor het volgend traject. Maar - wat denk je - we zijn nog niet aan de kerk en de hemelsluizen gaan weer open.
Ik laat er mijn moreel niet door aantasten, trek mijn kap beter over mijn hoofd, en weg langs mooie vijvers in de richting nu van Ename, met zijn eeuwenoude kerk. Leuke smalle weggetjes  brengen ons nu de berg op. Wij gaan de berg op, en het water stroomt de berg af. De smalle wegjes zijn precies grachtjes geworden. Het water spoelt over onze voeten, en ik kan  niet vermijden dat het ook in mijn schoenen  stroomt. Dan komen we op de kasseiweg. Dat heb ik nog nooit gezien. De weg wordt overspoeld met stromen bruin water. Het water komt zowaar uit de grond en stroomt dan via de rijweg naar beneden.  Dat moet je gezien hebben om te geloven.
Gelukkig slaan we nu de Ganzendries is, en zien we dat we vlakbij Mater komen. Nog even een ommetje voor de vergezichten, die we nu enkel kunnen vermoeden, en onze 20 natte kilometers zitten erop.
Toch nog koffie met gebak, want ik heb nog ruim de tijd vooraleer de belbus mij komt oppikken.
Dit was nu eens een avontuurlijke tocht met onverwachte aspecten, maar eigenlijk had ik liever een tocht onder een lente zonnetje gehad.
Het zonnige aspect vandaag was de lach van medewandelaars en de vriendelijkheid en de zorgzaamheid van de helpers. Scheen buiten de zon niet, binnen was ze aanwezig.

18:04 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

Trechterzwam

In de lente denk ik niet meteen aan paddestoelen of zwammen. Mijn gedachten gaan eerder naar vogels en bloemen.Toch laten ook de paddestoelen zich zien. Zoals hier op de houtschilfers aan het sportterrein van de voetbalclub. Het is een trechter vormige paddestoel. De witte hoed, met bruin gele vlekken heeft een bult in het midden. Onderaan zijn de plaatjes of lamellen tamelijk uit elkaar staand. De diameter is meer dan 5 centimeter, geen 10. Ze staan op een slanke steel met ring. Alleen maar naar kijken. Ze staan een beetje her en der, los van elkaar

15:13 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)