31-03-06

Een auto rijdt over de brug

En als ik dan toch in de jaren vijftig zit. Hier nog eens de vroegere brug van Zelzate. Er rijdt warempel een auto overheen.
In de loop van een eeuw hebben ze het kanaal drie keer een andere bedding gegeven. Honderd jaar geleden was, waar nu de markt is, het kanaal. Toen is het verlegd naar waar nu de zwemkom, de bushalte en de visvijver zijn. Dan is, in de tijd dat Danschutter burgemeester was, het kanaal nog meer naar het westen verlegd.

18:28 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

30-03-06

Het marslied van de wandelaar

http://members.chello.nl/~g.berends/Wandelaars.wma
Dit is nog een 78 toeren plaat.
Opgenomen in 1951 door Bobbejaan Schoepen

Meer 78 toeren platen staan op de site van iemand die zich Lodewijk noemt.
http://www.78toeren.nl/
Luister even naar de muziek waar je grootouders naar luisterden.

Op de site http://blog.seniorennet.be/78toeren/, waar ik de foto vandaan heb, lees ik dat de produktie van 78 toerenplaten in 1959 gestopt is, en dat Schoepen in 1961 zijn Bobbejaanland gesticht heeft.

21:12 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

26-03-06

Met de Reigers op stap.

Zondag 26 maart staan er een twaalftal wandelaars aan het Sint Pietersstation te wachten op bus 65. De bus rijdt naar Ursel, en heeft Lovendegem op het traject liggen.
De lijnbus neemt op verschillende halten nog meer wandelaars mee. Het is dan een goede lading die in Lovendegem uitstapt. Het is een tijdelijke halte omdat de dorpskern van Lovendegem opnieuw aangelegd wordt, en het verkeer omgeleid wordt. Ik prijs mij zelf gelukkig dat ik de bus genomen heb, want hoewel er 100den parkeerplaatsen vlakbij zijn, moet de lokale seingever al verschillende automobilisten naar een eind verder verwijzen.
De inschrijvinsgformaliteiten zijn vlug vervuld, en ik kan op weg. Het wordt voor mij een korte ochtenwandeling van 14 km. Eens buiten ontmoet ik Manuella en Marc. Je kan hun indrukken lezen op in hun log.
Via het kasteel van baron Dons worden we het dorp uitgeleid naar het open platteland. Het begint echter nu wat te regenen, zodanig dat ik maar de poncho aantrek. We trekken door de Vellare naar het Schipdonkkanaal.En ondertussen is het opgehouden met regenen. We hebben het afleidingskanaal een tijdje links van ons, terwijl we de wandelaars die voor ons zijn langs de andere kant zien stappen. We steken het kanaal over en hebben op de Rohoek onze rust in de Vijverhof. Het oogt als een schuur, maar binnen is het een waar museum van werktuigen van vroeger. Aangenaam om hier de rust te hebben.
Eens buiten is het de splitsing. Gewoonte getrouw kies ik voor de langste afstand. Maar ik realiseer me ineens dat ik daar de tijd niet voor heb, en keer op miijn stappen terug om de pijlen van de 14 te volgen. We trekken via een landelijke lus over beslijkte wegen naar de sluis van Schipdonk. Hier kruisen het Schipdonkkanaal en het kanaal van Gent naar Oostende elkaar. Het is dat kanaal dat we nu volgen om het aan de Durmenbrug over te steken voor een landelijk traject in Merendree. Aan het Lo, steken we het kanaal weer over, nu in de richting van het dorp van Lovendegem. De pijlen laten ons nu door smalle wegen de dorpskom bereiken. En dan komen we via de kasteeldreef weer aan de Sporthal. Einde wandeling. Ik mag de medewerkers vragen mijn proficiat over te maken voor deze mooie tocht doorheen het Meetjesland.


Het verslag van Wandelmarc staat op: http://wandelmarc.skynetblogs.be/?date=20060326&numbe...
De Reigerstappers hebben hun site op: http://www.reigerstappers.be/

18:52 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (5)

25-03-06

Blankenberge

De Twee Daagse komt eraan. En via de post heeft de organisatie al mijn inschrijvingskaart toegestuurd.
Wat een service zeg.
Niet meer ter plaatse moeten inschrijven, en ons gelijk kunnen focussen op de wandeltocht. Gemakkelijk is het wel.

http://www.2daagse.be/

08:56 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

23-03-06

2 april komt eraan.

Op zondag 2 april organiseert de wandelclub "De Kwartels" haar kwarteltochten.
De langste afstand die je kan stappen is de 50.
Ik heb die vorig jaar gestapt en kan de tocht aanbevelen. Maar je moet er dan natuurlijk vroeg bij zijn. En er 10 uur voor uittrekken.
Heb je niet zoveel tijd, dan zijn er natuurlijk ook de kortere afstanden.
Het is een wisselbekertocht. Je kan er dus van op aan dat er verschillende afstanden uitgepijld zijn.
Het Meetjesland met zijn polders, zijn kreken en zijn geulen leent zich bij uitstek tot een mooie tocht. Ik durf erom te wedden dat ook de Doornendijk in de tochten opgenomen is.

Bekijk het affiche op:
http://users.belgacom.net/dekwartels/affiche.html

17:32 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

19-03-06

De 2de helft van de 1ste Kempentocht

We worden Diest uitgeleid via de wallen. De parkoermeester heeft hier zijn plezier gehad. Ik weet niet hoeveel keer hij ons van beneden naar boven stuurt en omgekeerd. Gelukkig is het ondertussen al klaar geworden. We zien nu beter waar we lopen, en de markeringen zijn gemakkelijker te volgen.
De toon is nu wel gezet. Want de stippen brengen ons nu naar de bossen van Tessenderlo. Ze hebben hier “bergen”. Hoogteverschillen van 10, misschien 15 meter. Heel wat niveauverschillen zijn in ons traject opgenomen. Ik heb precies weer een rust gemist, want ik stap al drie uur. Nu, niet erg, voor zo een geval heb ik altijd eten en drinken in de rugzak. Dus een blikje opengetrokken en de dorst  gelest.  Ik begin mij zo af te vragen of ik geen rondjes loop in het bos. Dat is gelukkig niet het geval. Tegen tien uur bereik ik de rust in Schoot.
Mario voorziet hier ieder van spijs en drank.
En, geloof me, er is hier een collega wandelaar op zijn stoel in slaap gevallen.  Als die evengoed als ik,  35 km gestapt heeft zonder rust, kan ik dat begrijpen. De vele hellingen en dalingen van de toch maar lage bergen, doen zich nu wel voelen bij vele wandelaars, of is het gewoon de vermoeidheid?
Overigens kom ik nu te weten dat ik een vorige rust op nauwelijks 50 meter gemist heb.  Ik vind het wel een beetje jammer, maar ik zal er niet voor op mijn stappen terugkeren.
We trekken nu weer noordwaarts verder naar Laakdal. Ginder in het gehucht Eindhout hebben we weer een caférust.  En Stefaan voorziet ons van wafels en fruit. Zo kunnen we er weer tegen aan.  De vermoeidheid slaat nu bij nog meer wandelaars toe. Het is ondertussen zo dat ik al een tijdje steeds dezelfde wandelaars tegen kom. We stappen blijkbaar ongeveer op hetzelfde tempo.
En het einde van de wandeling nadert. Nog 20 km. En het kunnen geen moeilijke kilometers meer zijn. Bij een vliegende controle kunnen we een chocomelk drinken en een koffiekoek eten. Nu komt een saai stuk. Kilometers wandelen vlak naast het Albert kanaal. Ik stap flink door, wissel een paar woorden met ieder die ik voorbij steek.  Ik stap bewust hier wat sneller om dat stuk snel achter de rug te hebben. En dan slaan we linksaf . We moeten nog een ommetje maken om onder de snelweg door te geraken, en komen nu weer in Oevel.
Ons traject loopt nu al een tijdje samen met de 50. De kilometers worden hier gevreten. En nu zijn we in Olen. De laatste rust is in een voetbalkantine.  Iedere 100km-stapper snakt nu naar het einde. We zijn immers al zo een 18 uur aan het stappen.  Sommige wandelaars zitten er erg door. Ze zijn doodop. Maar die uitputtingsverschijnselen die je soms in Bornem ziet, zie je hier niet. Hier ligt niemand langs de kant van de weg. De vermoeidheid kanaliseert zich hier in wat gekanker.
En het volgend traject brengt ons weer naar de startplaats. 
Wat een bevrediging en voldoening heeft het om de 100 km uitgestapt te hebben.  Het applaus en de proficiat-betuigingen doen deugd. We hebben het weer gedaan. Weer een 100 uitgestapt.
Eerst nog wat drinken en nababbelen. Nu is het onze beurt om degenen die binnenkomen proficiat te wensen.
Een vriendelijke chauffeur brengt mij en enkele WAK-kers naar het station.  De eerste Kempentocht zit erop.

14:07 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (5)

De 100 km passeert Scherpenheuvel

Een langgerekte groep mensen, goed gekleed en met reflecterende vestjes aan, trekt door naar Westerlo. Daar is de tweede rust. In de groep waarin ik stap, zit het tempo er goed in. Rond middernacht zijn we al in Herstelt voor de derde rust en controle. Ook hier weer, rust ik niet en stap gelijk door. Het gaat nu richting Averbode.  In dit traject bewegen onze voeten zich over een harde ondergrond. Het is de voorbije dagen droog geweest. Nu vriest het. Modder en slijk blijven ons bespaard. Aan de uitgeverij van Averbode hebben we een zogenaamde wagenrust. De ravitaillering met warme soep, is hier op zijn plaats, en wie al honger heeft kan een sandwich met kaas nuttigen.  Averbode is een bosrijk gebied, en dat is heerlijk, zo ‘s nachts langs de paden en de wegjes kunnen stappen. Het geeft een sfeer die met een wandeling overdag niet te bereiken is. We zijn als het ware nachtdieren geworden. Maar we moeten wel uitkijken op de stippen die ons het traject aanduiden.  Op de een of andere manier heb ik de vijfde controle, een wagenrust, gemist. Ook later in Scherpenheuvel is het goed opletten. Ik moet iemand voor mij die verkeerd loopt, terugroepen. We worden via smalle straatjes dan wel brandgangen naar de brandweerkazerne geleid.

40 km achter de rug. Hier is het de  bagagerust. Het is eigenlijk nog geen ochtend, maar toch staat hier al een uitgebreid ontbijt klaar. Met een volle maag is het moeilijk stappen, dus moeten we onze keuze wel enigszins beperken.  Ik vervang ook mijn zware fleece door een lichtere. Ik heb al teveel gezweet, en als het dag wordt zal die zware zeker te warm zijn.
Na de lekkere maaltijd zijn we weer op stap. We gaan even nog door het dorp van Scherpenheuvel. Raar om zo om vier uur ‘s morgens honderden rode devotie kaarsen in het Maria oord te zien branden.
Het gaat nu richting Diest, maar je weet een wandelaar gaat niet in rechte lijn van kerktoren naar kerktoren. Waar een leuk ommetje is, dan wordt dat genomen. Jammer genoeg geraken we de weg kwijt. We zien wel dat we in Diest zijn ... maar waar? En omdat de ene de andere volgde, zijn we met een groepje van twaalf. Hier biedt de GSM uitkomst. We hebben een briefje meegekregen waarop staat welk nummer we kunnen bellen bij parkoerproblemen, en gelukkig is er iemand bij ons die de streek kent, en zo kunnen we naar het Wit Huis, de zaal waar de 8ste rust is.  Als we het relaas horen van de wandelaars die juist gelopen zijn, hebben we nu wel wat extra kilometers in de benen. 

Het is ondertussen zes uur, en we hebben de helft van de tocht achter ons.

11:58 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)