30-10-05

49ste Voettochten van de Tuinbouwstreek

Ze hebben het ginder aan de Schelde in Wetteren  gepresteerd. Eind oktober weten ze daar een zomerse wandeling aan te bieden voor hun wisselbekertocht.
In de zon lopen met een korte broek en dat eind oktober.
De wandelsportvereniging laat ons vertrekken aan het Scheppersinstituut. Er zijn verschillende afstanden voorzien. Ik ben met mijn zoon op stap, en we kiezen voor de 28 km. We stappen beiden ongeveer even rap, dus dat babbelt een eind weg. We krijgen eerst een lus die ons richting Kalken brengt en dan via de mooie Kalkense meersen weer naar de Schelde. Het is hier de tuinbouwstreek. We kijken dan ook niet raar op als we ganse velden met gele afrikaantjes zien bloeien. Dit eerste traject van 8 km brengt ons weer naar de startplaats.
Voor ons tweede traject gaan we met de andere afstanden mee. Via een wijde boog weten de pijlen ons om het industriegebied heen naar Ten Hede te brengen. Daar hebben we de rust. Het is bijna twaalf uur, tijd voor soep.
Een derde traject blijft evengoed landelijk en brengt ons richting Melle. Het zal de inrichters moeite gekost hebben, maar ze hebben warempel toch een stuk slijkweg gevonden, waar bijna geen doorkomen aan is. Avontuurlijk als we zijn, kunnen we dat enkel toejuichen. In het zicht van de brug buigen we terug om ons via de Schelde dijk en via de Bommels weer naar het gehuchtje Ten Hede te brengen. Onze wandelwegen delen we op de dijk met de wielertoeristen, en op de landelijke paden met de ruiters.
In de rustplaats  gaan we nu buiten zitten. De enen kiezen voor de zon. Ik zelf voel me wat verhit en kies voor de schaduw.  Na een leuke babbel met de loggende snippers (Dit zijn Willy & Caroline) kunnen we het laatste traject aan. Weer een mooie afwissellende tocht door landwegen en langs de Scheldedijk. Je voelt dat de parcours uitzetters niet aan hun proefstuk zijn, maar kunnen buigen op een jarenlange ervaring.
Het was puur genieten op deze wandeling, en toen ik naar het aantal inschrijvingen keek verwonderde het me niet dat er meer dan 2.000 wandelaars genoteerd stonden.

19:41 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (2)

29-10-05

Onder en naast de snelwegen

Uit de Koninklijke Dekenij Heirnis is een wandelclub gegroeid. Ze noemen zich de Heirnisstappers. Voor 29 oktober beloofden ze ons een parken- en kastelenwandeling.
Die kastelen dat is maar al te waar, want ze laten ons uit de Kasteellaan vertrekken. Kastelen zijn het misschien niet, maar wel kasten van huizen. Hoewel we tussen directeurswoningen ook beluiken zien. Het park slaat dan op het Zuidpark, dat we doortrekken richting Sint Lievenspoort. Eind 19de eeuw was dit een spoorlijn. In de loop van de twintigste eeuw zijn de kanten volgebouwd. Naar mijn smaak in het midden van de 20ste eeuw met oerlelijke flatgebouwen. Lelijk maar wel ruim en duur. Nu wordt er gelukkig mooier gebouwd.
We steken de Schelde over, maken eerst kennis met wat meer eenvoudige bewoning, en trekken dan naar de Schelde.
Een wandeling hier is niet agrarisch. Wel groen, maar boven onze hoofden passeren allerlei snelwegen. Vroeger was de Schelde de levensader en dat  merken we aan de vele industrie. De parcoursmeester houdt voor onze tocht de groene gedeeltes aan. En zo komen we in Merelbeke terecht. Daar hebben we de rust.
Een tweede traject brengt ons door groene vis- en wandelgebieden naar het sluizencomplex aan de Ringvaart. Indrukwekkend om dat zo van dicht bij te zien.
De derde rust is weer in de Liedermeers. Voor het derde traject worden we een kwetsbaar natuurgebied ingestuurd. Wandelaars met een hond, moeten een ander traject volgen. Later verenigen de paden zich weer en
gaan we via de Hundelgemse Steenweg naar een groen stuk aan de Keizerpoort. De brug waar we over heen gaan is een kunstwerk op zichzelf. Zo gaan we dan via de Visserij weer naar de start.
De tocht vormde een unieke wandeling waar we kennis konden maken met wat zich naast en onder de snelwegen ligt, waar we zo vaak langs rijden.
We zagen het Gentse van de 19de, 20ste en 21ste eeuw. Een Mechelse wandelaarster besloot dit aan te vullen met een tocht door het Gentse centrum met zijn Middeleeuwse gebouwen.

16:38 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

De wandelkrant van de reigerstappers is er weer.

We vergeten het soms. Er zijn mensen die geen internet hebben. Sommigen hebben het nooit gehad en anderen,  geplaagd door het vele gespam en ongevraagde  pop up windows, hebben hun internet abonnement opgezegd.
Gelukkig voorzien de besturen van de meeste wandelclubs hun leden van een tijdschrift  op papier en via de post verspreid, of door een bestuurslid in de brievenbus van de leden gestopt.
Zo ook de wandelkrant van de reigerstappers. Voorin laten ze de foto’s van hun bestuursleden zien. Zo zijn ze herkenbaar voor hun eigen leden, en voor de wandelaars van andere clubs. Gezichten krijgen een naam, en namen krijgen een gezicht. Ook de rubriek “Waar zag men reigerkes” is met foto’s verrijkt.
Veel aandacht gaat uiteraard naar de eigen clubactiviteiten.
Zeer leuk vond ik dat ook ruimte gegeven wordt aan de mening van wandelaars van andere clubs. Bladzijde 11 laat Willy Rooms en Rita Heirbaut, beide van de Reynaertstappers aan bod komen.
De natte zomer is weer voorbij, dus geeft de redactie de lezer ook nog een reeks tips om niet binnen te blijven.
Kortom de wandelaar voelt zich weer bij het wel en wee van zijn club betrokken.
De internetsite van de Reigerstappers is op http://www.reigerstappers.be/.
Tot ziens op een Viggaaltocht?

14:35 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

28-10-05

We zijn al met 80.

In de Kempen gaat voor de tweede keer de XXL-tocht door. Het zal gebeuren op 25 november. Als de nachten lang zijn en de dagen kort een wandeling van 100 km maken. Wie durft dat aan?
Nu een maand voor de tocht zijn we toch al met 80 voor ingeschreven. Ik sta er als  Kwartel bij. Ik zie er ook een  WAK-ker bijstaan. Ik kom een paar namen van gekende webloggers tegen, en natuurlijk veel Wandelmee-ers.
Het is immers Wandelmee.be die de tocht inricht.
Een paar kennissen, waarvan ik weet dat ze ook graag een lange afstand stappen, zijn dan nog niet eens ingeschreven.
Overtuig jezelf en neem zelf een kijkje op www.wandelmee.be.

21:04 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

25-10-05

Mijn indrukken i.v.m. de Reynaertse Rapentocht

Het beloofde een goede dag te worden vandaag. De Reynaertstappers van Belsele beloofden ons een natuurwandeling in Lokeren en Eksaarde. Dit jaar toonde de natuur haar mooie kanten waardoor het een heerlijk rustige herfstige wandeling werd.
Ik ben op zondagmorgen 23 oktober al om 7 uur in het station. Het is een goed kwartier stappen naar de startplaats. De inschrijvingsformaliteiten zijn vlug vervuld. Veel bekende gezichten in de zaal. Om half acht start de wandeling. Ik wist niet dat het zo donker kon zijn. Hoe in de duisternis de pijlen vinden? Andere wandelaars zijn slimmer dan ik, en hebben een zaklantaarn mee.
Een avontuurlijk begin langs een smal pad dat ons richting Lokeren brengt. Eens onder de Antwerpse Steenweg door trekken we weer langs paden naar de Durme toe. Ondertussen is het klaar geworden. Het buggy- en rolstoelparcours heeft zich voordien afgesplitst. Door het Prinses Charlotte park komen we in een wilder gedeelte. Om dan via Ter Beuken naar de Antwerpse Steenweg te trekken. We steken de Durme over, en dan de steenweg. In het parochiezaaltje van Sint-Anna hebben alle afstanden de eerste rust.
Voor de 6 kilometer is dit de enige rust. De andere afstanden trekken westwaarts verder. Eerst langs een gebied met open woonbebouwing om dan nadien in het agrarisch landschap terecht te komen. De verschillende stukken land zijn hier afgezoomd, dan wel doorsneden door rijen knotwilgen. Zo trekken we dan nadat ook de 11 km zich af gesplitst heeft naar Eksaarde. Daar hebben we in de kantine van een basisschool onze tweede rust. (Ik heb de zaterdag mij te goed gedaan aan een uitgebreide Mexicaanse bonenschotel, en kan nu ten zeerste appreciëren dat de wandelclub om het uur wandelen een rust met toiletgelegenheid voorzien heeft.)
Ik heb voor de 23 km gekozen, en hier krijgen we een extra traject. Voor dit derde traject bewandelen we de liniewegel. Een lappendeken van bospartijen, moerassige gebieden, akkers en weiden zorgt hier voor verrassende bochten in de weg. “Hallo” we delen deze wegels met andere buitensporters: de mountainbikers. Aan de Kruiskapel buigen we weer af naar Eksaarde toe. Even de historische info lezen die de wandelclub hier aan een boom heeft gehangen en dan volgen we de kruisweg achterste voren. Vanaf statie 14 terug. We gaan niet tot nummer één. Bij de negende begint de woonzone van het dorp, en we buigen rechts af. We gaan even later over het terrein van een boerenfamilie. De wandelclub drukt haar dank uit bij middel van een geplastificeerd A4tje. Ook bij deze mijn dank.
We bereiken weer de rustplaats in Eksaarde.
Tijd voor een kom verse soep. Heerlijk dat zoveel wandelclubs de moeite nemen verse soep te maken.
Ons vierde traject delen we met de 17 km stappers.
Moet ik nog vertellen dat we in de wegberm veel paddestoelen zien. Evengoed de mooie maar giftige vliegezwammen als inktzwammen. De zwarte inkt drupt eruit. Weten we gelijk hoe ze aan hun naam komen.
In deze tijd van het jaar is de jacht open. Ik had al geweerschoten gehoord, en nu zag ik een groepje mensen op jacht. Hoge rubberen laarzen aan, onder de knie dichtgebonden. Een gordel vol met patronen om hun midden, en hun geweer - als de wandelaars passeren - voorzichtigheidshalve met de loop naar beneden.
Aan Spletterenbrug mogen we de Durme over. Ik lees nog op een infobord dat de brug door de Duitse bezetter is geplaatst. En dat hier tot een jaar of vijftig geleden een stoomtrein reed.
We volgen een tijdje de berm van deze voormalige spoorweg.
We buigen dan af naar een bosrijk gebied, en als we in de bossen meer woningen beginnen te zien, weten we dat het einde van deze mooie natuurwandeling nadert.
Nog even  goede dag zeggen tegen de clubgenoten en andere wandelvrienden, en terug naar huis.  Na zo een rijke en ontspannende tocht kunnen we weer een werkweek aan.


De URL van de Reynaertstappers is:
http://users.skynet.be/reynaertstappers.belsele/.

19:41 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (2)

23-10-05

Rapentocht in Lokeren

Het beloofde goed vandaag. De Reynaertstappers van Belsele beloofden ons een natuurwandeling in Lokeren en Eksaarde.Dit jaar toonde de natuur haar mooie kanten waardoor het een heerlijke herfstig wandeling werd.
Ik ben op zondagmorgen 23 oktober al om 7 uur in het station . Het is een goed kwartier stappen naar de startplaats. De inschrijvingsfomaliteiten zijn vlug vervuld. Veel bekende gezichten in de zaal. Om half acht start de wandeling. Ik wst niet dat het zo donker kon zijn; Hoe in de duisternis de pijlen vinden?
--- De rest van mijn indrukken volgt .

16:12 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (2)

22-10-05

Sint Jacobs schelp

Als we als wandelaar over Santiago horen praten, denken we in de eerste plaats aan de Compostela.
Het is ongelooflijk hoe het bedevaartsoord zich de laatste jaren ontwikkeld heeft.
En vooral de Camino, de weg er naar toe.
Stel u eens voor: in 1985 werden er 2.500 compostella's uitgereikt. In 1999 waren dat er 250.000. Dat telt door.
Wat drijft de mensen er toe om te voet die honderden kilometers af te leggen?


Bron van de cijfers: Nieuw Leven, 59/3
Afbeelding bewerkt uit Boletin 27 van de Mundicamino
Het Compostela genootschap organiseert weer infodagen voor kandidaat pelgrims
zie http://www.compostelagenootschap.be/ActiviteitenAankondig...

09:47 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)