25-09-05

Ledeganck

Op zondag 25 september 2005 organiseerden de Reigerstappers hun Ledeganck tocht in Eeklo.
Voor veel Gentenaars is Ledeganck een oude bekende. Op de school die zijn naam draagt zijn heel wat onderwijzers opgeleid. Die Ledeganck was uit het Eeklose afkomstig, en heeft nu dus ook een wandeling die naar hem genoemd is.
Toepasselijk is een schooltje de startplaats.
Als ik aankom worden net de laatste pijlen geplaatst. Het is zo een beetje gewoonte om de eerste pijlen het laatst te plaatsen. Daardoor proberen de clubs de te vroege starters te voorkomen.
Vlug ben ik ingeschreven. Een blik op het overzicht van de afstanden en rustplaatsen leert me dat de wandeling die met de cijfers "21" aangeduid wordt, 19 kilometer lang is.
De wandeling leidt ons langs de sportterreinen het stadje uit. Vlakbij het Leen hebben we een eerste rust, en dan gaan we richting Waarschoot, voorbij het kasteel van de d'Hemptinnes. We trekken door de Koude Keuken naar de Bellabargie. De bel kuidt hier nog altijd, hoor ik, maar nu is het niet om de komst van de barge aan te kondigen, maar om de mensen naar de zondagsmis te lokken.
Dan komen we aan de Kwade bossen. De rustplaats hier doen we twee keer aan. We hebben een mooie lus van 7 km door de Lembeekse bossen.
Die bossen trekken we in het laatste trajekt weer door, om dan via een park en de sportterreinen weer op de start aan te komen.
Het was een mooie wandeling, geen regen, en de zon deed af en toe pogingen om erdoor te komen.
De URL van de wandelclub is:  http://www.reigerstappers.be/12:48 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

24-09-05

Nieuwsflits: XXL in Lichtaart

Zaterdagmorgen kreeg ik al een SMS-je van een Oostvlaming die al bijna de helft van de 100 km tocht heeft afgelegd.
Bij de deelnemers zijn er meer wandelaars van  Oostvlaamse clubs. Stappers zijn er van de Kadees, het Land van Rhode, de WAK, Smokkelaars, Sportvrienden.
De grootste groep deelnemers komt uit Wandelmee-kringen.
En er zijn ook deelnemers uit andere landen

Deelnemers hebben al hun indrukken en fotoreportages op het net geplaatst.
http://www.wandelmee.be/
Hiernaast daaruit deze foto met twee Oostvlamingen, waarmee ik in het voorjaar de Tijltocht mocht stappen.

08:56 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

23-09-05

Naar Compostela met de fiets.

Als ik een site of een log over Santiago de Compostella vermeld zie, moet ik toch eens gaan kijken.
Hier gaat het over "pelgrims" die de Sint Jacobs fiets route volgen.
Hun verhaal begint op:

http://dosperegrinos.skynetblogs.be/?date=20050612&nu...

20:37 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

Marsen van Defensie

Wat krijg ik over de post?
In de brievenbus zat een pakje met daarin een mooi doosje. Afzender is het secretariaat van de Vierdaagse van de Ijzer.
Het doosje herbergt een mooie, zware medaille. De voorkant toont België met daarp dan links de afbeelding van koning Albert I, en rechts de everzwijnkop. Bovenaan staat de tekst "Marsen van Defensie" en onderaan "Marches de la Défense".
De keerzijde is uitgewerkt in een reeks concentrische cirkels. De buitenste cirkel vermeldt: Vierdaagse van de Ijzer en Marche Européenne du souvenier et de lÁmitié.
Dat is dan de reden voor de medaille. Ze wordt toegestuurd aan degenen die beide marsen met goed gevolg afgelegd hebben.
Wel een mooie attentie om de marsen in herinnering te houden.
 
De Vierdaagse van de Ijzer staat op:  http://www.vierdaagse.be/
 
De MESA heeft haar URL op:  http://www.marche-mesa.be/

20:29 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

18-09-05

Een pittige wandeling

Elerossë Calaelen  is mijn elfennaam. Dus een reden om naar Midden Aarde te trekken naar de Elfenbergen.
De elf bergen liggen in het West-Vlaamse Heuvelland en in het Departement du Nord in Frankrijk. Doel is een avontuurlijke wandeltocht van 60 km. En we maken er gelijk een weekend van. De vrijdagavond komen we aan in de Vitsemolen in Westouter. Vanuit Westouter start de tocht georganiseerd door de facteurs van het Heuvelland. Waar ik verblijf zijn er nog wandelaars: een reinaartstapper, een smokkelaarster.
De zaterdag is het nog donker als ik vertrek. De postwandelclub heeft het centrum Utendaele als startplaats in gebruik genomen. En er zijn al verschillende bekenden. Inschrijven en wegwezen. Niet te lang babbelen wat  de vereniging heeft de naam uitdagende wandelingen voor te schotelen, en ik schat dan ook in dat ik voor de 60 kilometer twaalf uur nodig heb.
We trekken door het Hellegat naar de Rode Berg. Hemels is het gevoel van door de wouden bergop en bergaf te stappen. Ik passeer een wandelaar uit Lokeren waarmee ik een groot stuk van de Tijltocht gedaan heb, en ook een groepje met Scheldestappers uit Zingem, die al vaak mijn pad gekruist hebben. Zanderige wegen, trappen en knuppelpaden leiden ons door de bossen. Via de Lijstermolen bewandelen de flanken van de Rode Berg en dan gaat ons pad langs de Broekelzen. Verschillende mensen glijden hier uit, en terwijl ik naar de modderige broek van een voorganger kijk, lig ik er zelf ook languit.
Het eerste traject is een flink stuk van tien kilometer, en dan hebben we een eerste rust in een ruime zaal. Tijdens de zomer is het een bivakplaats voor jeugdbewegingen, maar nu zijn wij er te gast.
Na de stempel mogen we aan de Vitsemolen (aan een Nederlands-Franse grenssteen van het jaar 1819) Frankrijk binnenstappen. We worden nu naar de Kokerelleberg gestuurd, en vandaar trekken we naar Berthen. Net als ik aankom vertrekken een West-Vlaming en een Limburger tezamen naar de Catsberg. Na de pauze is het mijn beurt.
Die Catsberg met haar antennemast is het beeld van de wandeling. We zien het of links van ons, of rechts van ons, of voor ons of achter ons gedurende de volledige wandeling. Enkel als we door de bossen trekken is de antenne niet te zien.
Ik wacht niet op de derde rustpost, die is op de Catsberg zelf. Ik moet de tijd een beetje in de gaten houden. Ik kan het bijna niet geloven maar nu hebben we een stuk met geasfalteerde wegen. Wil de parcoursmeester ons nu wat rust gunnen? Of bereidt hij ons voor op weer een moeilijk stuk?
Op 30 kilometer hebben we in Thieushouck  een gratis bevoorrading. Ik ben de 56ste wandelaar die geturfd wordt. Later hoor ik dat we met 177 wandelaars de 60 km gedaan hebben. Op de terugweg van de lus zien we een plakkaat van overstekend wild. En net daar worden we weer smalle modderige wegen ingestuurd.  Wild zie ik niet. Ik moet te goed op letten waar ik mijn voeten neerzet. Ook hier is door de overvloedige regen alles glibberig en glad. Het is van de 16 km geleden dat ik gerust heb, en ik verlang er naar om toch maar eens te gaan zitten. Op de 40 km zijn we weer op de Catsberg. En hier is de rustpost. De poncho uit en toch even gaan zitten, wat drinken en een boterham eten. De tijd laat me ook toe om wat af te babbelen met Florastappers uit het Gentse en een ruime groep Wandelmeeërs. Ook komen er nog twee Kwartels binnen. Zo zijn we toch met 3 Kwartels die aan de 60 mee doen.
De volgende 20 kilometer stap ik dan samen met 2 Wandelmeeërs. Het samen stappen werkt motiverend en de kilometers verdwijnen onder onze voeten. De mooie lussen in het parcours brengen ons voorbij Berthen naar de Zwarte Berg. Daar op het terrein van een Franse schrijfster - ik kan niet op haar naam komen - is in een garage en onder de bomen de rustpost ingericht. Het is er heerlijk zitten. Na soep en een broodje, stap ik nu met een Limburger verder. We krijgen nu nog een beperkte lus door het bos ginder. Niet te moeilijk, of zijn we het gewoon geworden? En dan na gaan we weer naar België. Een mooie holle weg leidt ons over een landbouwweg. En vandaar weer naar een strook modder dat ook een pad moet geweest zijn. Een paar Bruggelingen kijken bedenkelijk en laten ons maar voorgaan.
Terug bovenop de heuvel hebben we nu nog een laatste keer controle en dan kunnen we naar de startplaats terug.
Moe, uitgeput maar voldaan. Het is bijna 18 uur.
Het is heerlijk om al die contente gezichten te zien. We babbelen nog wat na en wensen de parcoursmeester proficiat met de mooie tocht. Dat is de moeite om zover te komen. Deze belevenis is puur avontuur.
Het wordt later, en ineens klinkt er applaus: de Scheldestappers komen binnen. Zij zijn de laatsten. De wandeling is gedaan.
Hier komen we nog wandelen.
Dany houdt de website van de club bij op: http://www.heuvellandstappers.be/
Bekijk ook de foto's en lees de verslagen van medewandelaars op www.wandelmee.be.

18:37 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

11-09-05

Cafés & kerken en nog meer

Een wandeling gemarkeerd door hout.
Van Dale vertelt op www.vandale.nl
mo·nu·ment (het ~, ~en)
 1 groot gedenkteken
 2 beschermd of te beschermen overblijfsel van vroegere cultuur, nijverheid of wetenschap
Als we in Zelzate een open monumentendag hebben is de tweede betekenis relevant.
Grote gedenktekens zie je hier niet. Alles is hier bescheiden. Industrie en verkeer hebben bepaald hoe Zelzate eruit ziet nu.
“Hout” is het thema van de open monumenten dag vandaag. Persoonlijk vind ik dat niet zo evident. Toch, als ik erover nadenkt zie ik dat hout wel belangrijk is. Ik denk dan aan de totempalen van de Indianen en de maskers in Centraal Afrika. Ik denk ook aan houten stellingen, in gebruik om hoge gebouwen op te richten. Die worden evenwel weggehaald als het bouwwerk voltooid is. Wat wel in het bouwwerk blijft is het dakgebinte. Vloeren en zolderingen zijn vaak in hout. Ik kan me nog de ouderlijke woning herinnerin met haar mooie houten lambriseringen. Wat zouden de inrichters hier in Zelzate in de kijker plaatsen?
De brughuizen vormen gewoonte getrouw het uitgangspunt van een open monumenten dag in Zelzate. Van daaruit kunnen we een route afleggen. We krijgen een kaartje en een brochure mee.De rest van het relaas volgt binnenkort.

15:29 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

Met de trein naar het Westvlaams Heuvelland

Een weekend in West-Vlaanderen.
Vlaanderen vakantieland en Vlaanderen wandelland.
Dat is goed te combineren.
De combinatie is gevallen op een wandeling die uit Westouter vertrekt: de Elfbergentocht
en een boerderijvakantie ook in Westouter.

De wandeling: http://www.heuvellandstappers.be/
Het verblijf:  http://www.vitsemolenhoeve.be/
Het weekend: 16 tot en met 18 september 2005

13:01 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (3)