31-07-05

De Kwartelbode, jaargang 22, Nr 4

De nieuwe kwartelbode is er weer.
Leuk is het altijd om de kwartelbode te ontvangen. Ons clubblad is ondanks de vakantie weer op tijd erbij. De rubrieken van onze bestuursleden, laten ons meegenieten in de aangename aspecten van het clubleven. De foto's en artikelen van medeleden roepen de wandelervaringen weer op.
Bij de achtergrondinformatie over de eigen wandelingen, lezen we dat 175 jaar geleden een bende heethoofden Philippine wou inlijven bij het België van een Leopold van Saksen-Coburg.
De Kwartelbode is er enkel voor de leden. De site van de Kwartels kan iedereen raadplegen.
Die staat op:
http://users.belgacom.net/dekwartels/
En noteer:
Zaterdag 27 augustus: mosselfeestentochten in Philippine
Maandag 5 september: Langeledetochten in Wachtebeke.

13:21 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

 De spookvilla (nog eens)

Van Xander kreeg ik nog aanvullende informatie over de spookvilla in de Poeldijk door.
Naast de verhalen uit de volksmond, wijst hij me op de volgende link:
http://www.heemkundigekringsasvangent.nl/kroniek/spookhui...
Het lot van de spookvilla is blijkbaar nauw verbonden met de fabriek, waarvan op de Poeldijk de omheining staat.
Het begin van de XXste eeuw schept hier een verwevenheid tussen de Belgische gemeenten Assenede en Zelzate, en het Nederlandse Sas van Gent.
 
De afbeelding hierbij is de uitvergroting van de betrokken foto met het spook.

10:30 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

38.225 van de 47.500

De vierdaagse van Nijmegen is weer is achter de rug. Lees wat achtergrondinformatie op de log van Ruud. Hij woont in Nijmegen, en weet ook over de day after en de opruimingswerkzaamheden te berichten.
Zijn log zit bij de MSN spaces:
http://spaces.msn.com/members/ruudslog/
 
Een andere reden waarom Ruuds log het bekijken waard is, is om de geocache wandelingen. Je haalt van het internet een bestand op. Het bestand upload je dan naar je GPS en je kan de wandeling afleggen.
Het gaat in zijn berichtje om een wandeling bij Amsterdam. Zoiets moet ik in Vlaanderen ook zoeken.

08:25 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

30-07-05

Kathleen's Space

Een wandellog bij MSN
 
Wandellogs zijn er op verschillende plaatsen. Via de log van de moorecrosser kwam ik op http://spaces.msn.com/members/vdwkathleen/ terecht.
Het is een bescheiden log van een wandelaarster in hart en nieren.
De log is nu zo een maand bezig.
Haar lijfspreuk is:
--- Wandelen is stilstaan bij dingen, die anders aan je voorbijgaan ---
En zeggen dat die dame al vier keer de 100 km achter de rug heeft.

Neem maar eens een kijkje op de log van deze weblogster die al dansend over de Vlaamse paden wandelt.

19:46 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

Het spookkasteel op de Poeldijk

De Canisvlietwandeling zondag leidde ons ondermeer langs de Poeldijk. Daar staat een huis zonder dak. Op de wandeling keerden we de bouwval de rug toe en wandelden een dreef in.
Het leegstaande huis staat er al lang. Ik heb het nooit anders geweten. Het intrigeert me al lang. Wat voor geheimzinnige gebeurtenissen zouden zich hier afgespeeld hebben?

Gelijk het nu is, kan verder afbreken niet, want er woont een spook in. Opnieuw opbouwen kan ook niet want het staat in een groene zone.

Het spook woont er echt. Ik heb het zelf nog niet gezien, maar wel op foto’s. Het is echt waar. Het spook is op de uitvergroting duidelijk zichtbaar.

Het huis heeft ooit een dak gehad. Hier bij in beeld de situatie in 1903 en in 2005. Ook in 1903 hing er al een nevelachtige sfeer van geheimzinnigheid rond.

Dank aan Xander De Rycke die me de foto’s stuurde. En beste lezer, als je zelf ooit langs de Poeldijk passeert, neem dan een foto met de hoogste resolutie als je toestel aan kan. Mik op het rechterraam beneden, daar houdt het spook zich meestal op. Dixit de legende.


10:57 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

Een mooie wandeltocht door Zelzate en over de grens

Canisvliettochten

Zelzate ligt aan het kanaal van Gent naar Terneuzen in een gebied vol met industrie: chemische bedrijven, staalnijverheid. Kan hier een natuurwandeling starten?

Ja dat kan. Daar levert onze wandelclub “De Kwartels” het bewijs van.

Zondag 24 juli 2005, om 6u30 openen de inschrijvingen zich al. Dit heeft het voordeel dat ik vroeg kan starten, een lange afstand kan kiezen, en toch voor het middageten thuis kan zijn.

Doorheen het park, aangelegd op de plaats waar vroeger een kanaalarm lag, trekken we de grens over naar de Canisvliet. Dit gebied met kreken, is een natuurgebied en we volgen graspaden er doorheen. Aan de Baeckermat in Westdorpe hebben we een eerste rust. Aldaar hebben de langere afstanden een mooie lus langs een grote kreek met heel wat vissers, om dan weer in de Baeckermat uit te komen.

Daar hoor ik van Roal Benti’s dat Wandelmarc ook gesignaleerd is, en inderdaad ... even later ontmoet ik hem. (Lees zijn indrukken op zijn log of bij Wandelmee. )

Onze wandeling trekt weer door het natuurgebied, waarbij als contrast de industrie even komt doorpiepen. We hebben daarna een mooi traject langs het Sas van Gent uit de 17de eeuw. Het vijfhoekig bolwerk werd door de Staatsen in de 17de eeuw volledig versterkt en uitgebouwd om de grenzen van de Nederlandse Provincies te beschermen. Het kanaal was in de tijd niet zo breed. Schepen werden voorgetrokken door mensen die langs de kant liepen. En die tijd wordt ons door een standbeeld in herinnering gebracht.

In het Sas hebben we onze derde rust. Ik heb voor de 30 km gekozen, en dat houdt 5 rustposten in. Vanuit de Redoute gaan we richting Assenede, het thuisgebied van onze wandelclub. We wandelen langs de Poeldijk en komen via een voormalige spoorweg weer in Zelzate. De brug staat hier mooi ingepakt. Wij mogen met een veerboot naar de overkant van het kanaal.

Hier splitsen zich de trajecten weer, en wij worden naar het zuidoosten van Zelzate gestuurd, richting Sidmar. Sint-Jan-Baptist is ons doel. Die inrichting omvat een psychiatrisch centrum, rustoord, een afdeling voor nierdialyse en misschien nog meer. De tuinen stralen een bijna volmaakte rust uit. Het is er aangenaam vertoeven. En voor vele wandelaars komt de extra lus doorheen bossen als een complete verrassing. Bossen was wel het laatste dat ze hier hadden verwacht.

De controle post hier vormt ook de gelegenheid om de befaamde éclair te proeven.

Van daar gaan we weer over een nu gevulde kanaalarm, waarbij een voormalige watertoren het zicht bepaalt, naar de start terug.

De foto's van Clement staan op:
http://www.wandelmee.be/wandelmee/fotoreportage/fotorepor...
De foto's van Wandelmarc staan op:
http://users.skynet.be/wandelmarc/zelzate.htm


08:24 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

24-07-05

100 jaar later

Deze ochtend dan een foto genomen, met hetzelfde gezichtspunt als de foto hieronder uit 1902.
(Zie http://gwy.skynetblogs.be/?date=20050723#2519785 )
De brug is er niet meer. Waar 100 jaar geleden het zeekanaal lag, ligt nu de grote markt.
De twee hoekhuizen zijn er evenwel nog.
Links café-restaurant "Het Kelderke", nu in het wit geschilderd, de ramen zijn wat veranderd en in het dak zijn er Velux ramen ingebouwd.
Rechts de Pare Choc. De zaak oogt nog als 100 jaar geleden. Maar droeg toen een andere naam.

15:15 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)