27-02-05

De nationale wandeldagen van AKTIVIA - Zottegem

Op 27 februari 2005 gingen de nationale wandeldagen van AKTIVIA door.
De Egmontstappers van Zottegem mochten een van de vier luiken inrichten. Ze doen het altijd goed, en nu hebben ze zichzelf overtroffen. 

Het is een winterse dag. De grond is droog gevroren. Het landschap vertoont witte plekken van sneeuwrestanten en aangevroren nevel. Hoewel het eind februari is, wil de winter zich nog even laten gelden. Maar het einde van de winter betekent het begin van een nieuw wandeljaar. En zo trachten de wandelclubs hun wandelaars weer eens buiten te krijgen. En het lukt hun goed. Vele wandelaars begeven zich naar de inschrijvingsplaats. Bij de inschrijving krijgen ze behalve de kaart ook nog een tas met een wandelpetje, met doucheschuim, en waardebonnen. Degenen die de moeite genomen hebben de bon uit de “Gezond op stap” mee te nemen, krijgen bovendien ook een T-shirt. Zo kunnen we bijdragen tot de naambekendheid van Aktivia. Alle wandelaars krijgen ook nog een melkprodukt. Amaai, je zou nog voor de cadeautjes afkomen.

Het hoofddoel blijft evenwel de wandeling. In een eerste gedeelte worden we naar de stad geleid. Een aantal gebouwen zijn voor het wandelend publiek toegankelijk. Zo krijgen we het stoffelijk overschot van de graaf van Egmont, en zijn gemalin, te zien in de grafkelder onder de kerk. In het stadhuis, in de bovenzaal zien we in een schrijn nog een halswervel van hem. Op het einde van de wandeling, in het museum van folklore, zullen we te weten komen dat die graaf zo maar eventjes vijf keer begraven is. Ondertussen gaan we naar het kasteel, waar nu de bibliotheek gehuisvest is. Na die kennismaking met de graaf waaraan de wandelclub haar naam te danken heeft, stappen we nu de stad uit om de omgeving van Zottegem te verkennen. Het is een gebied van heuvels en dalen. Nu eens gaan we bergop dan weer bergaf. Na de eerste rust, we zijn dan in Velzeke krijgen we nog een doortocht door het Gallo-Romeins museum. Ik kan niet nalaten op te merken dat ikzelf woon, waar eertijds de Menapiers leefden. Zo eens kennismaking met het verleden van twee millennia terug, verleent wel een bijzonder accent aan de wandeling, zeker als de Galliërs en de Romeinen zo levendig voorgesteld zijn. De geschiedenis verhuist nu ineens naar modernere tijden, want nu volgen we het Jan De Lichte pad, een weg die zich door het landschap slingert.

Wat later, op het Meileveld worden we rechtsaf een avontuurlijk weggetje ingestuurd. Een mooie afdaling vormt dat. We wandelen langs de Molenhoek en hebben daar magnifieke vergezichten. Op een bepaald moment, als we in de Slijpstraat stappen, worden we door wel zes pijlen erop gewezen dat we linksaf moeten. Zo komen we op een smalle wegel, die ons naar SintGoriksOudenhove brengt.

En daarna blijft het genieten. Het mooie heuvelachtig landschap blijft zich voor ons ontvouwen, tot wanneer we weer in Bevegem komen. Daar hebben we een laatste rust. Dan worden we nog via het park en het kasteel Breivelde geleid. In het dorpje op de berg, is het museum van folklore toegankelijk. Hier kunnen we ondermeer kennis maken met de huisvlijt van vroeger. Daarna worden we weer de velden ingestuurd en bereiken de startplaats langs achteren.

Het was een mooie en boeiende wandeling. Een goede organisatie, en blijkbaar hadden de inrichters ook in die Gallo-Romeinse nederzetting het juiste offer gebracht om de weergoden gunstig te stemmen.


We waren met meer dan 6.000 wandelaars in Zottegem
Clement was er ook.  Bekijk zijn foto's op
http://www.wandelmee.be/wandelboek/2005/februari/168.html
Wandelmarc was er natuurlijk ook. Het verslag van Manuella en Marc staat op: http://www.wandelmee.be/oostvlaanderen/wandelverslag/wand... . Dat van Helga Van den Steen is er ook te lezen.
Ook bij Aktivia zelf zijn ze enthousiast: http://www.aktivia.be/welkom.htm
De website van de Egmontstappers is te vinden op: http://www.wandelclubegmont.be/


16:43 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

26-02-05

Keizer Karel en de Stropdragers

Gent is de stad van de floraliën. Niet te verwonderen dus dat een Gentse wandelclub de naam van "Flora"-stappers heeft aangenomen. Gent heeft bovendien iets met Keizer Karel. Die man is er geboren. Op zaterdag 26 februari 2005 stonden de Florastappers in voor de organisatie van de Keizer Karel tochten. En dat hebben ze con brio gedaan.

Ze kregen daarbij medewerking en steun van de stad Gent en van Toerisme Oost-Vlaanderen. Dit is zeer interessant voor degene die een museum willen bezoeken, want over vertoon van de wandelkaart worden er kortingen verleend, onder andere in het Miat en in het huis van Alijn.

We starten in de sportzaal van het KAHO aan de Brugse Poort in Gent. De startplaats is de sportzaal van een school. Er zijn aan de kant van het Rabot werkzaamheden bezig. Vele Gentenaars herinneren zich nog de tijd dat hier nog een textiel fabriek stond, een van de vele textielfabrieken die het industriële leven van Gent bepaalden.

Er zijn drie afstanden voorzien. Ik kies voor de 9 km. Dan heb ik genoeg tijd om te treuzelen en ergens bij stil te staan.

De 9 brengt ons eerst naar de Groene Valei. We gaan om de rijksgevangenis heen, en komen terecht in een kant van Gent, die ik absoluut niet ken. Het is een stuk Gent van de vorige eeuw, en de eeuw ervoor. Eens de Coupure voorbij passeren we langs een wijk vol met scholen. Heel wat mensen hebben hier heel wat uren in de schoolbanken door gebracht. Dan weet het parcours ons nog door kleine straatjes met kleine huisjes te leiden. Dit is niet het Gent dat de toeristen te zien krijgen. Maar ook al zijn de huisjes klein, vrienden zijn er steeds welkom. Dat staat daar in steen gebeiteld. Via het gerechtsgebouw en de Kouter trekken we nu langs een jaagpad naar de Sint-Baafsabdij.

Daar in het huis van de Spaanse gouverneur hebben we de rust en kontrole. De gewelven en de inrichting dragen bij tot de sfeer van de wandeling.

Ook in het tweede trajekt blijft het parcours ons langs leuke onbekende hoekjes brengen. Het is zodanig evident dat ik zou vergeten vermelden dat ook de vaste waarden als de drie torens in dit trajekt opgenomen zijn.

Een stadswandeling stelt altijd zware eisen aan de uitpijlers. Er is zoveel te zien, dat een wandelaar gemakkelijk een aanduiding over het hoofd ziet. Gelukkig hebben de Florastappers gekozen voor zeer opvallende en heldere pijlen.

Het is de derde keer dat ik een Keizer Karel tocht in Gent meemaak, en weer was het de moeite waard. Ik wil de vele helpers bedanken voor hun inzet en hun glimlach.De Florastappers hebben hun website op: http://www.florastappersgent.be/
De stad Gent heeft haar website op: www.gent.be

14:54 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (2)

20-02-05

Gmail

Geloof het. Het is waar.
Google komt met een nieuwe benadering van email.
Niets is zo ergerlijk om een mail met foto's naar een correspondent te sturen, en dan de mail terug te krijgen, met het bericht dat de mailbox vol zit.
Omgekeerd is het niet aangenaam om te vernemen, dat je iets niet gekregen hebt omdat je eigen mailbox vol zit.
Zelf heb ik bij mijn provider 50 M. Veel is dat niet. De SD-kaart van mijn camera is 128 M.
Daarom is het aangenaam te vernemen dat Google nu 1000 - lees wel duizend - M ter beschikking stelt. 1.000 megabytes aan vrije opslag betekent: nooit meer iets weg moeten gooien, alles in zijn context bewaren.
En de reklame die we als tegenprestatie moeten slikken is informatief en niet opdringerig.
Neem een kijkje op:
http://gmail.google.com/gmail
Als je dus in mijn mail een nieuw terugzend adres ziet, weet je hoe het komt.

12:21 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (2)

Ontluikende blaadjes op de Doornendijk

De Doornendijk in Assenede is zo een dijk uit het vorig millennium. Ooit is ze aangelegd om de landbouwgronden tegen het oprukkend zeewater te beschermen. Die functie heeft de dijk niet meer. Nu is de dijk het terrein van de vogels geworden. En normaal ontoegankelijk voor de mens. Het is dan ook heerlijk dat wandelclubs de toelating krijgen om over en langs de dijk te trekken. En op zo een winterse dag was het weer eens zover.

Op zaterdag 19 februari 2005 richtte de VWV De Trekvogels voor de tweede keer hun Doornendijktochten in.

De weg naar de startplaats is mooi aangegeven met de paarse MARS-pijlen. En die brengen ons naar de inschrijvingsplaats in de voetbalkantine. Na de inschrijving nog even gekeken naar de verschillende afstanden die we kunnen kiezen. Die staan genoteerd, tot op 100 meter nauwkeurig. Ook de afstanden tussen de rustposten staan erbij vermeldt. Het is nog vroeg en ik kies voor de langste afstand, goed voor een wandeling van vijf uur.

Van meetaf aan wordt de toon voor de wandeling gezet. Het parcours brengt ons onmiddellijk via een groene landweg de polders in. De wandelaars van de 18 en de 24 km gaan eerst naar en doorheen de Isabellapolder. Dit mooi open landbouwgebied vergast ons deze keer met een mooie regenboog. Zo een mooie regenboog maakt wandelen tot een feest. Via het Meuleken komen we weer aan de startplaats, nu voor de eerste rust en controle.

Het tweede traject brengt ons via een boog door de polder naar het Leopoldkanaal. Aan de Notelaarsbrug steken we die over, en nu volgen we een traject langs de wateringen, langs en doorheen boomgaarden. We worden zowaar nog even een stoppelveld door gestuurd. Hier geen gele pijlen om ons de weg te wijzen. Paaltjes gemarkeerd met een lint tonen ons de route. Dit brengt ons weer in het dorp. We passeren de hal van de sponsor, en daar krijgen we allemaal een appelsien mee. In een ruime zaal hebben we dan de 3de rust. Dan gaan we naar de Tingelhoek, waar wij van de 24 een extra lus doorheen de Capellepolder krijgen. Het derde traject bestaat als het ware op haar beurt in drie delen. Eerst doorheen de open polder. Dan langs de dijk. En als laatste stuk van de dijk weg langs het water. Dat derde stuk was nauwelijks betreden en bewandeld. Het maakt geen deel uit van bewegwijzerde wandelroutes. Zonder de parcoursmeesters zouden we niet eens zien dat het bewandeld kan worden. Uiteindelijk verlaten we de drassige wegen aan het Isabellagemaal en komen zo weer in de Noordstraat.

Ondertussen was het nu toch wel beginnen hagelen. Ik was dus ten zeerste gelukkig dat ik de rustzaal kon binnenstappen. 17 km achter de rug. Middag ondertussen. Tijd voor de lunch. Een kom soep is heerlijk en dat doet deugd.

Na de rust, nu tijd voor de climax. In dat vierde traject ligt het hoogtepunt van de wandeling: de wondermooie dijk aan de Rode Geul. Via de Posthoorndijk langs de Capellepolder worden we nu een modderige wegel ingestuurd. Die brengt ons naar Verzele's put. Vissers zijn bezig aan de voorbereiding van het nieuwe visseizoen. Wij gaan de glibberige trappen op. De Doornendijk ligt voor ons. De wegel op de dijk opent zich voor ons. Iedereen wordt stil. Gesprekken verstommen. De omgeving dringt tot ons door. De vogels laten horen dat dit hun terrein is. De struiken en boomgewassen zijn nog kaal, al plooien zich al wat blaadjes open. Veel ruime doorkijken hebben we hier. Beschermde planten staan aan de kant van de wegel. Plukken mag niet, fotograferen wel. Puur genieten is het hier. Het is moeilijk om de uitstraling en de sereniteit van dit natuurgebied in woorden uit te drukken.

Maar we bereiken de uitgang, en nu kunnen we alles langzaam van ons af laten vloeien, met nog een mooie tocht door de polder.

Bij het napraten in de startplaats is iedereen verrukt over de tocht: mooi, afwisselend, soms avontuurlijk en zeer verzorgd.


Snipper was er ook, zij was bij de helpers vandaag. Als ze meewandelt logt ze onder: http://www.wandelverslag.be/

Wandelmarc was er ook. Manuella en Marc wandelden de 18 km. Lees hun indrukken op: http://wandelmarc.skynetblogs.be/?date=20050219&numbe...

De trekvogels hebben hun URL op: http://www.trekvogels.be/


07:13 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

13-02-05

Winter in Zomergem

De weervrouw vertelde het: overvloedige regenval, storm, zelfs winterse buien voor zondag. Nu als de weergoden ons in polaire luchtstromen willen brengen, trekken we naar Zomergem. Aangepaste kleding mee natuurlijk, We moeten toch tegen die koude vochtigheid beschermd zijn. In Zomergem gaat op 13 februari 2005 een Viggaaltocht door. Ik neem de 21 km. Andere
afstanden zijn de 5, de 7 en de 14 km. De grotere wandelafstand is de kleinere met een stuk erbij. Mijn wandelafstand omvat na iedere 6 km een rust- en kontrole post.
Eerst volgen we het Schipdonkkanaal, nu nog geflankeerd door geknotte en bladerloze bomen. Aan een brug slaan we westwaarts af. en zo gaan we door de velden naar Oostwinkel. Na de rust verlaat de 14 km ons, en wij krijgen een mooie lus die ons langs het vliegveld van Ursel brengt. Terug in Oostwinkel is het tijd voor een goede kom erwtensoep. In dat koude winterige weer doet dat deugd. Na de snelle lunch gaan we doorheen het Keigatbos, een naaldbos, met dreven van eiken en beukenbomen. Aan een veldkruis komen we uit het bos. Dan schiet het stappen ineens lekker op. De zon is er door gekomen, en de koude noorderwind hebben we in de rug. Op het kerkplein van Ronsele valt het me op dat hier vroeger zwaar slag geleverd is. Er staan twee gedenkzuilen: een van WOI en van een WOII. Maar nu is alles vredig, en vlak naast de kerk is de rust-kontroleplaats. Nu hebben we nog een klein stuk voor de boeg, dat we samen met de kortere afstanden afleggen.
Het was een mooie wandeling, met leuke bolle kasseiwegen. Zeer rustig, als ik vijf auto's ben tegen gekomen is het veel.
Wandelaars die na mij vertrokken zijn, mochten hun regenkapje, poncho, of andere regenkledij gebruiken. Maar hoe is het mogelijk? Ik heb mijn regenjas niet eens moeten bovenhalen.


De Reigerstappers hebben hun website op: http://www.reigerstappers.be/

18:19 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (2)

11-02-05

Natuurwandeling in Oosteeklo

Tocht rond Oosteeklo.
Zondag 6 feb 2005 ging in Oosteeklo een wandeling van de Kwartels door. Normaal ging ik daar ook aan meedoen, maar omstandigheden beslisten er anders over.
Gelukkig staat er bij de wandelverslagen op de site van AKTIVIA een impressie. Zo kan ik een beetje genieten van wat ik gemist heb.
De URL is: http://www.aktivia.be/
Doorklikken in het linker menu op "Verslagen tochten"
Vervolgens dan "Uitslagen tochten van "31 januari t.e.m. 6 februari 2005" aanklikken.
Een beetje naar beneden scrollen, en je ziet dat er 1277 deelnemers waren, en Willy Casier schreef er zijn indrukken neer.
Willy Casier is al meer dan 10 jaar voorzitter van AKTIVIA (=VWJL). Hij weet dus waarover hij schrijft.

09:33 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

10-02-05

Blankenberge

Op 30 april en 1 mei, op zaterdag en zondag gaat weer de Tweedaagse van Blankenberge door.
Ik kreeg een email daarover, en dat liet me gelijk doorklikken naar de website van de 2daagse.
On line inschrijven is daar mogelijk, en dat heb ik nu ook gedaan. Tot ziens ginder aan de kust.
De URL van de 2daagse is:
http://www.2daagse.be/

21:19 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)