30-01-05

De beentjes buiten met Don Bosco

De vierde zondag van het jaar, gaan de Don Bosco tochten door. Dit jaar voor de 18de keer. Een gevestigde waarde is het, en ik trok er voor de 3de keer naar toe.
Het Don Boscocollege heeft een themaweek met de bedoeling beweging te stimuleren bij hun studenten en hun ouders. De wandeltochten op zondag geven dit mede gestalte.
De twee vorige keren dat ik meestapte hadden de parcoursmeesters ons richting zuidoost gestuurd, naar de Scheldemeersen. Dit jaar hadden ze hun tochten meer westelijk uitgepijld. De kantine van het college in Zwijnaarde vormt de startplaats. Tochten zijn er van 5, 8, 14 en 22 km.
We starten en trekken de snelweg over naar de Ringvaart. Die volgen we en dan zigzaggen we doorheen het Maeltepark om in Don Bosco aan St.Denijs Westrem uit te komen. Hier na 2,5 km is de eerste rust- en kontrole. Voor mij is het nog wat te vroeg om te rusten, maar voor de 5km stappers is het halfweg. Nu gaan we door de residentiële wijken van St.Denijs Westrem. Omdat het tamelijk bladerloos is kunnen we door de naakte bomen, de mooie villa's bewonderen. Ik heb voor de 22 km gekozen. Samen met de 14 stuurt het parcours ons richting De Pinte. Op een bepaald moment kunnen we kiezen tussen verharde weg en modderige wegels. Ik zie niemand de verharde weg nemen. Als het zou regenen dat het giet, was de keuze misschien anders. In De Pinte hebben we in de kantine van de Gezinsbond onze tweede rust. We zijn dan vlak aan het domein Scheldevelde. Verschillende mooie dreven leiden er naar toe, dan wel vertrekken eruit. Ideaal dus voor het derde trajekt dat ons in een lus richting Zevergem brengt. Dit trajekt van meer dan 7 km is zuiver landelijk, en we kunnen ondertussen wat fraaie kastelen bewonderen. Na die mooie lus komen we weer op de rustpost in De Pinte. Tijd voor mij voor een kom soep en een boterham. Nu stappen we via een andere dreef van de Scheldevelde weg. Dit vierde trajekt is landelijk, met hier en daar een landgoed, en als we weer aan de meer bewoonde wereld komen weten we dat de wandeling erop zit.
Het was een mooie, goede wandeling. De club plaatste liever een pijltje te veel dan te weinig. Af en toe was er een miezerig regentje, en het was zo tussen de 5 en de 10 °C.
De URL van de school is/ http://www.dbz.be
En de URL van de wandelvereniging Buitenbeentjes is:
http://home.tiscali.be/wsvbuitenbeentjes/

17:01 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (2)

29-01-05

Malpertuis

Mensen als ik zijn met Vlaamse Filmpjes van de abdij van Averbode opgevoed. En we konden sidderen en beven in de onderaardse gangen en de vreemde werelden die John Flanders schiep. Als we het lager onderwijs ontgroeid waren lazen we Maraboe-pockets van Jean Ray.
Uiteindelijk bleken die twee een en dezelfde man. Hij zou in het Gentse geboren zijn, en hij woonde ergens aan het Zuidpark.
Maar toen we dat te weten kwamen had hij het aardse leven al verlaten.
Nu lees ik in http://gent-door-de-jaren.be dat die man nog altijd niet dood is, maar blijft leven: Semper vivat. In het begin van het Zuidpark, ligt nu de stadsbibliotheek van Gent.
En daar gaat nog tot 5 maart een tentoonstelling over deze man door.

22:15 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

Wandelen met 2 stokken

In de Tweedaagse van Blankenberge zag ik Finnen, met opvallende trainingspakken en twee wandelstokken. Wandelen met twee wandelstokken noemt men Nordic Walking. Later kwam ik zulke wandelaars ook tegen in Lichtaart bij een organisatie van Wandelmee. De wandelaars konden als introductie een wandeling van 4 km maken onder een deskundige leiding. Aktivia bevordert deze vorm van fitness wandelen nu ook ter gelegenheid van de nationale wandeldagen. In de Telegraaf van 16 januari stond zelfs dat een organisatie als de Vierdaagse het stoklopen promoot. Maar in de Vierdaagse van Nijmegen zelf, mag het niet. De statuten laten dit niet toe.
Kortom de belangstelling groeit.

12:29 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

Het electronisch wandelboekje.

Velen onder ons houden een wandelboekje bij. We krijgen het gratis bij onze lidkaart van de VWJL.
Na de wandeling noteren we onze wandelervaringen erin. We plakken er een sticker van de organisatie in en laten het afstempelen.
Nu de VWJL haar naam veranderd heeft in AKTIVIA lanceert zij vanaf 1 februari het electronisch wandelboekje. Dat staat in de electronische nieuwsbrief van 29 januari. Naast andere interessante items.
Ik ben benieuwd hoe dat electronisch wandelboekje eruit zal zien. En ik kijk er naar uit om te weten te komen hoe ze dat gaan afstempelen.
Een andere interessante nieuwigheid op de site van Aktivia, is dat de uitslagen van de tochten, nu vaak vergezeld gaan van een verslagje.
De URL van de VWJL zit op: http://www.vwjl.be/

11:08 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (2)

42 km in minder dan 4 uur

42 km in minder dan 4 uur daar moeten wij wandelaars niet aan denken. We nemen er onze tijd voor.
Maar het kan. Een gezonde mens in een gezond lichaam kan deze prestatie aan. Dit en nog meer nieuws in de Gulden Sporen Sportkrant.
Marathon lopers, 10 mijl lopers , joggers zitten daar in Brugge goed.
Als wandelaar onthou ik:
Pinkstermaandag 16 mei: Brugse Metten tocht
Donderdag 7 juli: Breydel en De Conicktocht
Info over lopen en joggen op:
http://www.guldensporenmarathon.org/

10:40 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

22-01-05

Globetrotten op de Brugse Vesten

Een startplaats dicht bij het station is ideaal voor wandelaars die graag met het openbaar vervoer komen. De inschrijving is in het KTA in de Rijselstraat. Ik schrijf me in voor de 29 km. Ook andere afstanden zijn mogelijk: 8, 11, 16, en 23 km. Net als bij mijn wandeling vorige week, stel de inrichtende vereniging hier routebeschrijvingen ter beschikking.
We vertrekken langs achter, gaan onder het station en de treinsporen door, en dan begint de wandeling echt. Onnodig de Brugse vesten te beschrijven: groen, langs het water, af en toe het restant van verdedigingswerken, mooie poortgebouwen, en onder de kale bomen hier en daar al sneeuwklokjes. Na een goeie 4 km hebben we de eerste rust. De organisatie heeft niet minder dan 5 keer een kontrole- en rustpost voorzien op de 29 km. Het tweede trajekt blijft op de vesten. Voor degenen die Brugge een beetje kennen: het stuk aan St.kruis met de windmolens. Zo een aangename wandeling kan de organisatie geen 30 km volhouden, denk ik zo. Maar dat is voorbarig. De organisatie kan het wel. We worden naar de Sint-Pietersplas gestuurd. Op geregelde trajekten mogen we langs privé terreinen trekken. Nieuwe woonwijken en aantrekkelijke vaarten, geleden en aarden wegen wisselen elkaar af. Een mevrouw die in de buurt aan het joggen was, maakt van de gelegenheid gebruik om ook eens rond de Sint-Pietersplas te trekken. Dat had ze nog nooit gedaan. De windmolens van Electrabel die langs het kanaal staan, bepalen voor een stuk de skyline, tot wanneer we weer naar Brugge trekken, en de middeleeuwse torens weer in het blikveld komen. We eindigen zoals we begonnen: langs de vesten.
Een mooie, goed verzorgde wandeling. De zon was van de partij. In de start- en eindzaal, kon ook een goed maal verorberd worden. Speciaal voor het winterweer was voor hutsepot gezorgd.Het gaat hier over de wandeling rondom Brugge van 22 januari 2005.
De website van de inrichtende vereniging, "De Brugsche Globetrotters"  is te vinden op:
http://www.aktivia.be/brugscheglobetrotters/

20:09 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (4)

Wandelende foto's

Gezien
Het is wel plezant om je eigen foto op het internet tegen te komen.
 Ik ben zo vrij geweest een, waarop ik sta, even te copy-en en te paste-n. De foto komt uit een reeks walking pictures. Je ziet me met de rode jas en andere wandelaars volgen mij.
 
Op het internet staan er verschillende foto albums.
Verschillende wandelclubs en wandelaars plaatsen foto albums op het web.
 
De foto komt van http://www.nappies1.com/, de foto's van de wandelende Leon.

20:01 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)