29-08-04

Luchtfoto's

We hebben er als wandelaar weer een instrument bij, om te kijken waar we gewandeld hebben, dan wel waar we zullen wandelen.
Op het web staat heel Oost-Vlaanderen in luchtfoto's.
Nu nog zoeken of de andere provincies ook zo iets hebben.
De URL is http://www.gisoost.be/kleurenortho/viewer.htm

08:52 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (3)

28-08-04

Langelede tocht

De Langelede is een vaart In Wachtebeke. Op maandag 6 september gaat er voor de derde keer de Langeledetocht door.
Als je je vrij kunt maken, kom dan naar deze wandeling over veldwegels en doorheen bossen.
Meer info op.
http://users.belgacom.net/dekwartels/langelede.html
Voor de mensen die van het openbaar vervoer gebruik maken:
Bus 79 vanuit Zelzate of Lokeren. Afstappen aan halte Walderdonk en dan nog een kwartier te voet naar de feesttent.
Of de belbus 75 Zelzate - Oostakker, dan wel op voorhand reserveren. De halte Langelede is vlakbij de feesttent

21:31 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

Mosselfeestentocht

Na een hectische en drukke week ben ik aan een rustige natuurwandeling toe. Wat is dan beter dan de Mosselfeestentocht in Philippine mee te pikken, in de vroege ochtend, vooraleer de kermis zich opent?
Ik kies op die zaterdag 28 aug 2004 voor de 15 km. Het mist terwijl we er heen rijden, en bij het begin van de wandeling springen de bedauwde spinnewebben in het oog. Het is een mooie polderwandeling: Mosselpolder, Stellapolder, Dijkmeesterpolder. Ook de zuidelijke Braakman zit in het parcours. Waar we een omheining over moeten zijn trapjes geplaatst. De parcoursuitzetters hebben er hun werk van gemaakt, en heel wat privaat terrein in de wandeling kunnen opnemen. Behalve de trapjes, staat er dan ook altijd een plakkaatje met het opschrift: Dank aan familie, en dan de naam van de betrokken familie.
Een mooie ochtend wandeling en in alle rust. Het zal in de middag wel drukker geweest zijn.

11:42 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

27-08-04

4daagse vd IJzer - Volgend jaar weer

Zo een vierdaagse stimuleert. Dat ga ik nog doen.
Iedere dag is rijk aan ervaringen, gewaarwordingen, indrukken. Het is een evenement waarbij het wandelen centraal staat, en dat vier dagen lang.
Iedere dag waren we met een zesduizend wandelaars. Iedere dagtocht staat op de informatiebrochure uitgeschreven in een vlotte tekst van vier A4-tjes. Iedere dag kregen we ook een kaartje met het parcours mee. Die kaartjes staan trouwens ook op het web bij www.vierdaagse.be.
Ondanks die voorbereiding blijft het een wandeling waarvan ik zeg één keer is te weinig. Om haar in haar volheid in te schatten, moet ze herhaald worden.Als mede-tentbewoners (tent C, Ieper) dit blogje lezen, stuur me a.u.b. een mailtje, of plaats een reaktie.

22:43 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

4daagse vd IJzer - 21 aug

Ieper, de laatste dag
De startplaats was een paar kilometer van de kazerne. Steeds meer mensen kwamen de kazerne binnen om met de bussen naar de startplaats gebracht te worden. Ik begon me al af te vragen hoe ze al die mensen vervoerd zouden krijgen. Zware opgave voor de mensen die voor het transport instaan. Nu goed het konvooi vertrekt en komt aan op het terrein van de Palingbeek. De wandeling is al gestart. Na een goed 10 km stappen komen we in Mesen aan. Weer tijd om de regenfrak aan te trekken, dan wel de paraplu boven te halen. We hebben dan al twee bevoorradingen achter de rug. Op de vier dagen gebeuren de bevoorradingen met citroenwater, melk of anderszins aan grote tafels waar we een beker kunnen afhalen dan wel toegestopt krijgen. De kontroleposten zijn er gewoonlijk vlakbij. Op de kontroleposten wordt onze kaart met streepjeskode ingescand. Als je wil gaan zitten moet je dat aan de kant van de weg doen, dan wel op een stoep in het dorp. Overigens zijn er heel wat wandelaars die onderweg een terrasje meepikken.
In Mesen wordt het landschap beheerst door een Ierse vredestoren. Nadien maken we nog een stapje door Henegouwen, om dan nog wat leuke hellingetjes te hebben op de weg naar Wijtschate. Op zo een laatste dag lijken de kilometers korter. We doorkruisen het domein van de Palingbeek, en via Zillebeke vijver gaan we weer naar Ieper.
Ginder wordt onze kontrolekaart ongeldig gemaakt, en krijgen we onze medaille voor de vier keer 32 km. Ook voorde andere stappers zijn er aandenkens. Op het jeugdstadion zijn de militairen bezig hun kleding te fatsoeneren, en hun bottinen op te poetsen, voor de parade straks.

22:39 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

4daagse vd IJzer - 20 aug

Vrijdag 20/08/2004. Dag 3 van de vierdaagse.
Het speelt zich vandaag in Diksmuide af. In mijn perceptie is dit stadje en haar omgeving synoniem met de Ijzer.
De nacht voordien was het waaien, wind en storm. Maar het leger kent zijn taak, onze tent verroerde zich niet. De ochtend van de wandeling hebben we heel wat regen, maar tegen de middag klaart het op.
We zijn die ochtend vroeg in Diksmuide. We kunnen plaatsnemen vlakbij de start, nog tussen de dranghekken. Dan na het startschot zijn we onmiddellijk weg. We passeren langs de IJzertoren. Die toren zal vaak in ons gezichtsveld zijn. Als we zo door de polders wandelen, is het moeilijk om ons te realiseren dat heel dit gebied hier blank stond. De herinnering aan het oorlogsgeweld, haar wreedheden en haar helden komt sterk naar boven aan het kapelletje van Oud-Stuivekenskerke. De toren van de voormalige kerk stond tijdens de oorlog na de onderwaterzetting als op een eiland. Er was een Belgische voorpost ingericht. 41 eenheden hebben hier gestreden.  Verder in de wandeling komen we aan de dodengang.
Het was die dag de stilste van de vier. Alsof ingetogenheid en sereniteit beter bij deze herdenking passen.
Maar we kunnen niet blijven treuren. Er is hoop en het leven gaat verder. En wij wandelaars stappen verder. Over de IJzer ligt een pontonbrug, zo komen we aan de overkant en wandelen we naar Diksmuide terug.
Weer in het kamp krijgen we bij de warme avondmaaltijd worst. Gisteren was het een snee beenham om u tegen te zeggen. En de dag tevoren kregen we een lekkere kippebout.
Bekijk ook eens de foto's van de vierdaagse op:
http://www.wandelmee.be/wandelboek/2004/augustus/176.html

22:38 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

4daagse vd IJzer - 19 aug

DAG TWEE - POPERINGE.
Vandaag donderdag 19/08/2004 vertrekken de bussen vanuit Ieper pas later. We komen in Poperinge aan als de grote menigte al weg is. In alle rust kunnen we het parcoursblad afhalen. We stappen eerst naar Proven, en daarna naar het poëziedorp Watou. Daar is het een vrolijke bedoening. Bij een plaatselijke brouwerij speelt een accordeonist zijn deuntjes. En een paar wandelaars zijn aan het dansen. Na dit ludiek intermezzo trekken we Frankrijk binnen. Ongemerkt komen we steeds hoger. Ineens zien we in de bronbossen van de Catssberg het vlakke land daar beneden liggen. Uiteindelijk zijn we boven op de berg aan de abdij. De herberg aldaar doet goede zaken vandaag. Het is voor veel wandelaars tijd om even te bekomen van de klim. De afdaling is heerlijk. Weer ontvouwen zich prachtige vergezichten. Via Boeschepe trekken we weer naar België toe. Aan de Grote Onze Heer worden we nog eens ingescand. Voor we Poperinge bereiken, passeren we een groot oorlogskerkhof van de Engelsen. Vele wandelaars nemen zich de moeite om dit van naderbij te bekijken.
Zal ik nog even vertellen dat het weer droog en zonnig is. Ik heb wel een blaar op mijn teen. Maar eens doorgeprikt en de bloederige etter eruit, is het zoweer vergeten.
Terug in het kamp brengen de heuvels de tafelgesprekken op de MESA, de Waalse tegenhanger van de vierdaagse van de IJzer.
De MESA is te vinden op: http://www.mil.be/armycomp/mesa/
De 4daagse van de IJzer staat op: http://www.vierdaagse.be .Het gastenboek daarvan is ook het doorbladeren waard.
Lees ook het verslag van Stefba op : http://toebakstapper.skynetblogs.be/
OOk op http://www.wandelmee.be/ vindt je in het wandelboek impressies terug.

22:37 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)