31-05-04

Wacht een beetje, 26 juni komt eraan.

Eeuwen geleden, meer dan eeuwen geleden trokken mensen over de heuvelruggen in het noorden van het Vlaamse land. De 'donken' zijn er nog. De moeren zijn ingepolderd en nu landbouwgebied. De armtierige heide heeft plaats gemaakt voor rijker land. Op de zanderige ruggen zijn de bossen er nog. Het kloosterbos in het oosten van Wachtebeke. Het heidebos ten westen van Wachtebeke.
Die bossen en de beken die hen doorkruisen worden bewandeld door de Kwartels.
Noteer in je wandelagenda:
Zaterdag 26 juni 2004. Start in het centrum van Wachtebeke. Je kan al vanaf 6u30 beginnen. Mijn advies: kom vroeg en neem de langere afstand. De kortere zijn natuurlijk ook niet te versmaden.
Info vindt je ook op:
http://users.belgacom.net/dekwartels/wachtebeke.html
By the way Wachtebeke wordt aangedaan door de buslijn 79 (Zelzate-Moerbeke-Lokeren) en 73 (Gent-Oostakker-Zelzate)

15:33 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

30-05-04

De keitoffe smokkeltochten van Stekene

Stekene, op een zondagmorgen. Vroeg uit de veren, vroeg op stap. Smokkelaars zijn immers voor dag en dauw op stap. De zwarte els dacht van eens lekker goed door te stappen, en de 50 km te nemen. Dat is natuurlijk 10 uur onderweg. Ik was niet de enige die op pinksterzondag 30 mei 2004, zo vroeg begon.
Het is tien na zes. De inschrijvingskaart is al snel ingevuld in de bak gestoken. Even de acht rustposten, met de afstanden noteren en we zijn weg. Al vrij snel hebben we een splitsing. De vijftig buigt af en daar zit een smokkelaar om ons een aparte controlekaart te geven. En zo zitten we gelijk een natuurgebied binnen. De vogels heten ons welkom met hun gezang. We zullen ze meermalen op onze wandeling horen. Via een beeldengroep dat een proces uitbeeldt, zien we dat we ons hier in het land van de vos Reynaert bevinden. Het vlakke land is hier niet zo vlak. Dijken en plassen vormen ups en downs. En zo gaan we naar Kemzeke. en naar StGillis. We passeren onderweg twee rare kapelletjes. Een infoblad van de Smokkelaars laat zien dat dat de twistkapellen zijn.
Onder de N49 door, en we zitten in het Stropersbos. We dwalen door dat bos, en via een smal weggetje zitten we in de derde rustpost, in Paal. Dan komen we in het waterwinningsgebied van StJansteen en De Clinge. We passeren het trajekt van een spoorweg, die al vijftig jaar verdwenen is. De spoorweg was, blijkens een infobord in 1871 aangelegd tussen Terneuzen en Mechelen. De sporen zijn weg, maar de parkoersmeester weet ons toch over de dwarsligggers te leiden. Dan komen we in Hulst terecht. Daar hebben we twee keer een rustpost, met tussen door een mooie tocht langs de vestigingen, grachten en restanten van verdedigingswerken. Ik dacht dat er op zo een zondag meer volk was in Hulst. De terrasjes waren vrijwel leeg. Nu ons zien ze ook niet op de terrasjes. Na dertig kilometer buigen we weer naar België terug. In de rustpost op het Helleke, moet ik  toch de moeite nemen om mijn natte sokken uit te doen. Een blaarpleister op mijn voet leggen, en droge sokken aandoen. Ten slotte is er nog 10 kilometer te gaan. Het blijft en het blijft maar regenen. Gelukkig worden we het in de vele bossen niet zo gewaar. Naar het einde toe krijgen we nog een beetje sight-seeing door Stekene zelf. De Smokkelaars tonen hun gemeente en het mooie park.
Terug op de vertrekplaats is het al na vier uur, en mag ik van een lachende smokkelaarster een T-shirt in ontvangst nemen. 

19:41 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (4)

29-05-04

De zwarte els verzustert met de lelie.

Hier tussen de takken van de zwarte els door een zicht op de lelie. De waterlelie bloeit vanaf juni. De bloemen zijn groot, 8 centimeter. Het is een beschermde plant. Plukken mag dus niet. De waterlelie is te vinden in rustige waters: vijvers, dode rivierarmen. Zij wortelt in modder.
<hr>
Dit om de geboorte aan te kondigen van mijn nieuwe blog:
"Alisôthu's herbarium"  op http://alisto.skynetblogs.be/ 
Daarin wil ik wat planten, bloemen, bomen laten zien, voor zover ik ze op mijn wandelingen tegen kom, en ze zich laten fotograferen.

14:20 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

Coturnix coturnix

Coturnix coturnix is volgens mijn vogelgids de latijnse naam van onze kwartel. Volgens het boekje is die trekvogel bedreigd, hoewel hij vrij algemeen in het laagland voorkomt. De hoen leeft zeer verborgen. Nu in mei/juni is het de legtijd van die trekvogel. Haar nest is op de grond in een vlakke kom. Ze legt 7 à 14 eieren.

09:15 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

22-05-04

Augustijnen op de stoep.

Op 22 mei 2004 richtte de Wandelclub Al Kontent haar Augustijnentocht in. De WAK is van Sleidinge, maar deze tocht laten ze in Ertvelde beginnen. Het parkoers toont verschillende facetten van Ertvelde.
Bij de inschrijving kregen we als aandenken al gelijk een sleutelhanger mee. Je kan wel raden wat er op de sleutelhanger staat.
Het eerste trajekt bracht ons naar het westen van het dorp. Smalle doorsteekjes tussen de huizen langs achtertuinen en moestuinen, wisselden af met de bloemrijker voortuinen. Aardewegjes langs velden, en een mooie weg tussen manshoge beukenhagen langs de stenen molen.
Na een uurtje bereikten we de eerste rust- en kontroleplaats in de kantine van voetbalclub Sparta.
Van hieruit deden we noorden van Ertvelde aan. We trokken tot in Assenede via de Rijschoot, en keerden via Stoepe weer. In Stoepe passeerden we het bedevaartsoord uit de XVde eeuw. Het is meimaand, dat is Mariamaand, dus een kaars ontsteken kan dan wel. Dit tweede trajekt kwam weer bij de voetbalkantine uit.
Vandaar was het de beurt om het oosten van Ertvelde te bewandelen. Op het einde van dit trajekt konden we de brouwerij bezoeken. Aan de jaartallen te zien vrij recent. Ik dacht dat ik 1997, 1998 en 2000 als jaartallen vermeld zag. In de bottelarij kregen we echter geen flesje bier mee. Een man van ginder legde ons uit dat vers gebotteld bier niet te drinken is. Het moet nog een paar weken liggen.
Geen nood, we kregen een bon mee, voor een gratis augustijn, vers van de tap. Een frisdrank drinken kon natuurlijk ook.
Het was een mooie wandeling, niet te warm, zodanig dat we goed konden doorstappen. Er waren net geen duizend wandelaars: 980 om precies te zijn, en daarbij 107 kwartels.


20:24 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (3)

21-05-04

Alison neem je in je hand.

De SintPietersAbdij in Gent is de kunsthal bij uitstek. Tevoren was het een militaire kazerne, en nog eerder een benedictijnerabdij. Die grote gebouwen hebben een lang verleden achter zich, en dat wordt ons uitgelegd op een zeer speciale manier. Een aantal mensen hebben opzoekingswerk, bronnenstudie en nagespeelde geschiedenis samengebald in een palmcomputer. Dat noemen ze dan een movieguide. Het is een wereldprimeur.
Ingang betalen. Een formulier invullen en je krijgt zo een apparaat om de hals gehangen. Koptelefoon op. Om Alison te zien en te volgen, moet je het apparaatje wel in de hand houden. Het verhaal is in 17 episodes opgesplitst. Ieder relevant punt in de gebouwen is met een rode stip gemarkeerd, en je wordt door de pandgangen, door het claustrum, door de kerk en door de tuinen geleid. Heel wat trappen trouwens, want ook de diepste wijnkelder en de hoogste zolders zitten in het trajekt. Het verhaal van Raphael dat Alison ons verteld, is mooi opgebouwd en er zit ook wat suspens in.
De site van de kunsthal is te vinden op:
http://www.gent.be/spa/

19:54 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

Op stap op het pad.

Toen ik gewoontegetrouw de ervaringen van Toebakstapper aan het doornemen was, zag ik de melding dat we als wandelbloggers er weer een collega bij hebben.
Een padstapper uit Geraardsbergen, legt met zijn zoontje vele kilometers af.
De log staat op:
http://moorecrosser.skynetblogs.be/
Dank voor de hint, Stefan, ik voeg hem aan mijn RSS-feed toe.

09:02 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)