23-04-04

Uitdaging in de Kempen

Onze collega-wandelaars van WANDELMEE hebben hun plannen bekend gemaakt. Ze willen op vier wandelingen 20.000 mensen bijeen brengen. Die wandelingen gaan door in 2006, en ze zijn alvast met de voorbereidingen gestart.
Oefen alvast maar om mee te kunnen doen, en volg de voorbereidingen op:
http://www.kempentochten.be/

08:41 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

18-04-04

Langs de Watersportbaan en de Leie.

De Dartels zijn een wandelclub uit Gent. Ze hebben hun hoofdkwartier in de deelgemeente Mariakerke. De startplaats voor hun wisselbekertocht op 18 april was het lokaal van de GRS, een roeivereniging. Dat clublokaal ligt in een hoek van de Leie en de Watersportbaan in het zuidwesten van Gent. Uit de verschillende afstanden koos ik voor de 15 kilometer. Het zag er op de kaart een evenwichtige wandeling uit van drie keer vijf kilometer langs de verschillende Leie-armen van Drongen en Afsnee. We vertrokken via de Blaarmeersen, om dan een eindje langs de Watersportbaan te stappen. Via Drongenbrug staken we de Ringvaart over voor ons eerste contact met de Leie. We volgden de groene Leie-oever tot in Drongen. Voorbij de oude abdij hadden we een kontrolepost. Vandaar gingen we dan weer naar een Leie-arm toe.
Hier was de Leie het terrein van de snelvaarders. Echter niet deze ochtend, de motorboten lagen aan de kant vastgemeerd. Behalve de eenden, waren er enkel kajakkers op de Leie. Via de Goedingebrug staken we de Leie over. Ik veronderstel dat die weg hier Goedingestraat noemt, omdat de verschillende villa's duidelijk aantoonden dat de bewoners hier in goede doen zijn. Via de Veurestraat kwamen we in het dorpje Afsnee aan. Daar aan de Drie Leien is nog altijd een veer om overgezet te worden. Niet voor ons in deze wandeling. Voor ons was het tijd voor de tweede rust. Het was eerder langs de frisse kant, een kom soep deed meer dan deugd. Na die pauze vertrokken we weer voor het derde trajekt. Ook in dit trajekt was het de Leie die de toon zette. Nadat we weer een jachthaven gepasseerd waren kwamen we via de Sneppebrug weer aan de Blaarmeersen. De woontorens kwamen in zicht, en het aantal roeiers op de Leie maakten ons duidelijk dat we het clublokaal naderden.
Volgende week zit ik aan de Costa Del Sol. Zal ik daar nog even kunnen vertellen, dat er niet zoveel veranderd is in België. Het regent er nog altijd.
De website van De Dartels heeft als URL:
http://home.tiscali.be/dartels/

14:49 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

17-04-04

Mijn Camino met William.

Een wandelaarster, die nu in Eeklo woont, nam toen ze veertig jaar was een moeilijke maar belangrijke beslissing. Zij vroeg echtscheiding aan. Het leven begint bij veertig. En als begin van haar nieuw leven ging ze te voet naar Santiago. Een mevrouw uit Lembeke had al enkele keren de Camino gelopen, en wist haar enthousiasme op haar over te brengen.
Die Lembeekse mevrouw vertelde ook over de praktische aspekten van de tocht. Uiteindelijk nam Carine tesamen met William de TGV, en in Saint Jean Pied de Port begon hun voettocht.
Daarvan heeft Carine dan een pretentieloos boekje geschreven en geïllustreerd met foto's.
Ze is al heel gelukkig als iemand zin krijgt om de Camino of een stukje ervan te lopen.
Als je in de buurt van Eeklo wandelt, en je ziet op de tafel met folders een A5je liggen, met reklame voor het boekwerkje, neem dat blaadje dan mee, en bestel het boekje. Het is een aanrader.

20:38 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

Het is druk op de camino

Zijn we aan het wandelen, dan blijkt het dat het dit jaar een Xacobeo is, een hoogjaar voor de wandelaar. 25 juli, de feestdag van Sint-Jacobs valt dit jaar op een zondag. De laatste 100 kilometer te voet afleggen is voldoende on de compostella te krijgen. Maar een echte wandelaar is natuurlijk daarmee niet tevreden. De ene is te voet uit Malaga vertrokken, een ander vier weken geleden vanuit het noorden. Dat staat allemaal te lezen in het parochieblad.
Het zal wel een unieke ervaring voor de Europese bisschoppen worden die van vandaag tot 21 april naar Santiago trekken.
Hoeveel zouden die mensen te voet afleggen?


Het artikel staat ook online bij Kerknet.be. Doorklikken naar Kerk en leven -> Artikels -> Onderweg

15:22 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

12-04-04

Een zonnige paasmaandag in Wippelgem

Op paasmaandag richt de WAK, dat is Wandelclub Al Kontent uit Sleidinge haar wisselbekertocht in. De start was in een feestzaal in Wippelgem, vlakbij het kasteel. Ik had nog niet gestapt in het weekend dus maar gelijk voor de grootste afstand gekozen. Die wandeling bedroeg een 29 à 30 km en werd aangegeven met bordjes met het getal 27. Rode pijltjes met een gele punt gaven ons het parcours aan, dat over heel wat terreinen liep die normaal niet toegankelijk zijn. Geregeld zagen we dan ook een bord met "Dank aan de familie ...". Ik kan me daar met gans mijn hart bij aansluiten.
Het eerste trajekt omvatte het domein Heffink en het domein Ten Bosch. om dan via landeliijke wegen naar de Gerardmolen te trekken. Voor we die bereikten hadden we eerst nog de eerste rust-en kontrolepost.
De Gerardmolen is nog zo een houten molen met wieken. Twee paar modernere windmolens markeerden de horizon van de wandeling. In het zuiden twee windmolens van Wondelgem, en in het oosten, nog zo twee masten met propellors, nu van Rodenhuize.
Dan trokken we via het bedrijventerrein De Nest naar Het Zandeken. Deze agrarische wijk moet plaats maken voor industrie, en dat proces is in volle gang. Rechts van ons zagen we de Kluizendokken in wording. Voor zover ik kon zien, nu nog troosteloos drijfzand, dus maar weg en naar de dorpskom toe, via aangenamer wandelwegen. Daar was de tweede rust, en voor mij - na een wandeling die ons via de Burggravenstroom naar de Hoge Wal voerde, en dan via weides weer terug - ook de derde.
Een mijnheer en en mevrouw vertelden me dat toen ze nog kind waren, er allemaal bossen waren, daar waar nu de spaarbekkens zijn.
Het was een mooie wandeling, heerlijk weer, een aangenaam zonnetje. Het was goed georganiseerd en een beetje exclusief omdat we over zoveel terreinen konden wandelen, die zonder de hulp van een wandelclub niet eens open zouden zijn.

17:02 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (2)

11-04-04

Niemand zal mij plagen.

De vrienden van het Stadsarchief geven geregeld een blad uit. GOF: Gent on Files. Nu met erfgoeddag op komst, besteden ze veel aandacht aan het thema van dit jaar.
In het blad staat ook een artikel over het citadelpark in Gent. Hier lagen in het begin van de negentiende eeuw, bastions, kazematten en versterkingen. Je kan nog de poort zien, met het opschrift: "Nemo me impune lacesset". De Leopoldskazerne is van latere datum.
Uit de kantine van die citadel het volgend verhaal. Het speelt zich af in 1830.
Een Hollander plaatste een varkenskop op de tafel en zei: "Ziedaar de kop van een Belg."
Een Belgische wapenbroeder was daardoor niet van zijn stuk gebracht. Hij greep zijn veldmes, opende de varkensschedel en haalde er de hersenen uit. Vervolgens schoof hij de kop naar de Hollandse zijde terug en zei onbewogen: "Ziedaar de kop van een Hollander".
De vrienden van het stadsarchief zijn terug te vinden op:
http://www.archieflink.centerall.com
Onderaardse gangen in Gent op:
http://home.planetinternet.be/~gverhels/citadelpark/onder...

11:35 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

10-04-04

Hendrik Raviar

Hendrik Raviar reisde in de 17de eeuw van Ledeberg naar Nieuwpoort. Zijn kostendeklaratie is bewaard, en vormde het onderwerp van een artikel in De Gentse Candenas. Dit is het tijdschrift van de Gentse afdeling van de VVF = Vlaamse Vereniging voor Familiekunde.
Daarnaast omvat de editie ook de verslagen van de vergaderingen, wat vermaningen om voorzichtig met de bronnen om te gaan. En wat perspektieven naar de verdere werking
De vereniging werkt mee aan de erfgoeddag op 18 april.
Tevens ruim aandacht voor het nationaal congres dat dit jaar in Gent doorgaat.
http://www.vvfgent.be/

07:38 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)