29-03-04

Mijn eerste wandelverslag

Het allereerste verslag uit mijn wandelboekje staat nu ook online. Het staat bij:
http://www.wandelmee.be/wandelboek/2002/augustus/001.html
Ik zie dat ik toen wel bondig was in die tijd. Met deze wandeling startte mijn wandelboekje. Ondertussen ben ik 1000 km verder. Andere wandelaars zijn vroeger begonnen dan ik. Lees in hun weblog of bij wandelmee hun indrukken.

09:38 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

Een scherpe lezer

Waar RSS precies voor staat weet ik niet. Maar de blogs geven hun inhoud ook via RSS weer. Het is een toepassing van de XML-taal. (De taal waar we onze webpagina's mee maken is HTML.)
RSS is een echt simpel syndicaat waardoor de berichten gemakkelijk naar anderen doorgegeven kunnen worden.
Ik heb nu op mijn PC een lezer geïnstalleerd. Een aggregator noemen de vaklui dat. Als nu Wandelmarc, of Zondag of Stapper of een andere blogger een nieuw bericht op zijn blog plaatst wordt dit doorgestuurd naar mijn PC.
Ik moet wel nog uitzoeken hoe ik anderen als bijvoorbeeld Splinter er bij krijg.
Mijn lezer komt van:
http://www.sharpreader.net/

08:56 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

28-03-04

Caroline en Karel

Als je Caroline noemt, en er gaat een Keizer Karel wandeling door, dan moet dat ongetwijfeld invloed op elkaar hebben. Toeval of niet, in ieder geval onze Boekhoutse logster was er ook.
Zie haar verslag, ruim voorzien van foto's op:
http://wandel.splinters.be/

11:38 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (2)

RSS, Real Simple

Zien wat er op andere blogs verandert?

Op de eigen blog een overzicht van de berichten van andere blogs opnemen?
Ik heb het even geprobeerd. Het bleek echt eenvoudig te zijn.
Ik koos in "Personalisering" en dan voor "Headlines"
Nog even de naam van de blog opgeven, en de RSS-feed is gelegd.
Wel op de knop "Bevestigen" drukken.
Nu zie je links onder de meest recente berichten van WandelMarc.
Om ze te lezen moet je wel doorklikken.


11:25 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

27-03-04

Lente in Gent

Keizer Karel is in het Prinsenhof in Gent geboren. Een wandeling in Gent kan dus gerust zijn naam dragen. De provinciale commissie organiseerde de tocht.op zaterdag 27 maart 2004 De mensen van Aalter ontvingen ons in de ruime startplaats. De pijltjes stuurden ons naar het Sint-Elisabeth Begijnhof. En vandaar trokken we langs de Burgstraat. Daar konden we de kerk van de Ongeschoeide Karmelieten bewonderen. De kerk en het klooster zijn onder Albrecht en Isabella gebouwd op de vroegere leeuwekuil van het Prinsenhof. Vooraleer aan het standbeeld van Keizer Karel te komen, passeerden we eerst in de Abrahamstraat de berg van barmhartigheid. Daar zit het stadsarchief, maar vroeger was het een pandjeshuis, ook uit de tijd van Albrecht en Isabelle.
Via de achterkant van het Gravensteen werden we naar het centrum van Gent geloodsd. We versmolten tussen de vele toeristen, en namen ook op de Sint Michiels helling de drie torens in ons op.
De Wase Steinbockvrienden ontvingen ons op de eerste rustpost. Anderhalf uur om drie kilometer af te leggen. Ja, heel wat stilgestaan om te kijken en te babbelen.
Vanuit de Oude Houtlei trokken we nu langs andere aspekten van Gent: het Justitiepaleis, de achterkant van de opera, om zo via de Platte Berg op de Zuid te komen. Dit was in de negentiende eeuw een spoorwegstation, maar omvat nu de bibliotheek en een administratief centrum. We maakten nog even een omweg langs een tweede begijnhof: OLV Ter Hoye. De UNESCO heeft dat volgens een bord dat er staat als werelderfgoed erkend. Die OLVrouw staat daar in een kapel, met maar liefst 7 zwaarden door haar borst. Amaai zeg, zachtzinning waren ze in die tijd niet.
Na het begijnhof sloten we weer aan bij de 10 km, om langs een trekweg aan de Achtervisserij naar de voormalige StBaafsabdij te trekken.
Daar werden we in het Spanjaardkasteel door WSV Het Land van Rode ontvangen voor de tweede rust.
Daarna splitsten zich de 10 en de 15 km weer. Wij mochten nog naar een derde begijnhof trekken: in St Amandsberg nu. Weer terug bij de 10 km was het zigzaggend door ondermeer het Patershol en langs de Lieve om de eindplek te bereiken.
Het was een leuke en interessante wandeling, met veel gedachtenwisselingen met Gentenaars en ex-Gentenaars als ik, en mensen die van verder kwamen. Ik heb zowaar beloofd om Huy een tegenbezoek te brengen.


Bekijk ook eens de foto impressie die WandelMarc gemaakt heeft.
http://users.skynet.be/wandelmarc/gentkeizerkarel.htm

17:58 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (4)

De donkere middeleeuwen in de nacht van de geschiedenis

 Op dinsdag 23 maart 2004, ging in tal van Vlaamse plaatsen de nacht van de geschiedenis door. Het Davidsfonds van Zelzate koos als thema: "Het ontstaan van de parochies in  Vlaanderen". Een bijzondere reden daarvoor was het 125-jarig bestaan van de Sint-Laurentiuskerk in Zelzate-Oost.
Omdat het over parochies ging, en het ook de bedoeling was voorwerpen uit het verleden van de kerk te tonen, ging de bijeenkomst door in de kerk zelf.
De vergadering begon met een korte uiteenzetting over de Sint-Laurentiuskerk. Het ontstaan, de twee wereldoorlogen, de heropbouw van de toren kwamen in de vorm van een chronologie aan bod.
Daarna kwam de heer Marc Carnier aan het woord. Dit is een historicus, verbonden aan het archief in Gent, en was uitgenodigd om ons wat over het ontstaan van de parochies te vertellen. Parochies zijn ontstaan  in verschillende missionneringsgolven, en veel geschreven bronnen hebben we niet. Toch kan veel achterhaald worden. Zo bijvoorbeeld als er in de naam van een plaats het woord kapel voorkomt, moet daar een kapel gestaan hebben. Het voordeel van een historicus als spreker is dat zo een man, uit primaire bronnen kan citeren.
Na deze spreekbeurt was het even tijd voor een pauze met koffie.
Naderhand werden de aanwezigen in groepjes verdeeld. Het bestuur had zich daartoe opgesplitst, en ieder nam een groepje met zich mee. Ieder groepje bekeek een gedeelte van de kerk. Het stramien was: Welke heilige is het, of wat is de bedoeling van het voorwerp? Hoe is het in de kerk gekomen? Is het geschonken dan wel gekocht? Over welk bedrag ging het toen? Leerzaam en interessant was het wel.

De foto hierbij heb ik geplukt uit de website van het Davidsfonds, waar je nog meer sprekende foto's in een impressum vindt.
http://users.pandora.be/MarcBracke/DF2/2003-2004/Nacht%20...

16:31 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

21-03-04

Een wandeling om van te snoepen.

De Mirakelstappers organiseerden hun steepletochten in Waregem. Dit was op zondag 21 maart 2004. De naam 'steepletochten' was duidelijk, want de start- en eindplaats wordt gevormd door de hippodroom van Waregem. We vertrokken terwijl de sulkys op het veld aan het trainen waren. Het zou een wandeling worden om van te snoepen, letterlijk en figuurlijk. Bij het vertrek hadden we al een melkdrankje meegekregen. Die eerste rustplaats was een school waarvan de beplanting de bloeiende forsythia's liet uitkomen. We werden hier getrakteerd met een suikerwafel. Via Zulte bereikten we de Leie. Die zouden we op onze wandeling nog vaak tegen komen. In Oeselgem trokken we naar de Volderstraat. Daar was in een loods van een fabriek voor isolatiemateriaal weer een kontrolepost. Hier werden we getrakteerd op een lekker biertje van een brouwerij uit Vichte. Ik had voor de 26 km gekozen, en in Gottem, kwamen de langere afstanden ons weer vervoegen. Zo leidde het parcours ons via een andere weg weer naar Oeselgem. Na 15 km was het voor mij tijd om te rusten en een broodje te eten. En het mooiste van de wandeling kwam nog. We namen de een pad langs een oude Leie arm. Heerlijk, en de zuid westen wind gaf ons nog een extra moeilijkheidsgraad. Vandaar gingen we weer het landbouwland in, en we trokken weer naar de huidige Leie. Aan een mooi kasteel werden we nog eens getrakteerd, nu met een lekker melk dessert. Er waren ook wandelaars die genoten van een lekker vlasbier met vlaskaas. Weer met de wind tegen ons in trokken we de Leie stroomopwaarts tot aan het sluizencomplex van St Baafs Vijve. Daar staken we over de sluisdeuren de rivier over. Er werd mij verteld dat dit stuk de wandeling uniek maakt. Normaal is dit een gebied met verboden toegang.
Vandaar nu naar ST Eloois Vijve. Ginds kregen we nog eens speculoos. Ik zei al dat het een snoepwandeling was. Via een dichtbegroeide spoorweg, was het nu stappen voor de laatste 5 km. En toen we Waregem naderden, moesten we soms over palletten lopen, want anders zakten we in de modder weg.
Ja die Mirakelstappers kunnen wel wat organiseren.
Hun website is op: http://www.mirakelstappers.com

18:21 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)