28-02-04

De wortels van onze stamboom.

Veel mensen zijn geïnteresseerd in hun stamboom. Ze willen even in het verleden duiken om te weten waar hun wortels liggen. Vaak is het aangenaam om feiten uit het verleden van onze familie aan het licht te brengen. De VVF is de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde. Zij is gekend onder alle mensen die de genealogie beoefenen. Met haar kursussen over stamboomonderzoek en oud schrift vormt zij een goede steun voor alle genealogen. Hun dokumentatiecentra vormen een uitgangspunt en een ontmoetingscentrum voor gelijk gestemden.
Hun jaarlijks congres gaat dit jaar door in Gent, op 15 en 16 mei. Ben je ook geïnteresseerd neem dan een kijkje op: http://www.vvfovl.be/   en klik even door op de verschillende keuzes.

08:43 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

27-02-04

100 dagen stappen

Als je zo naar de folders kijkt die op het start- en eindpunt van een wandeling liggen, kom je soms buitengewone dingen tegen. Toen ik de folders van de wandeling in Boekhoute doornam, zag ik daar een A4tje tussen zitten van een meneer die te voet van Vlaanderen naar Santiago de Compostela gegaan is.
De folder betreft een uitnodiging voor zaterdag 13 maart. In het Dorpshuis van Biervliet vertelt de moedige stapper dan over zijn tocht. Biervliet ligt in Zeeland.
Even zeggen: de stapper is Gabriel Van Hauwermeiren. Vroeger was die man bakker in Veurne. Hij is vertrokken in april, en juli aangekomen. Dat speelde zich af in het jaar 2001.
Op zijn voettocht van 2400 km schreef hij geregeld brieven naar het thuisfront. Die correspondentie vormde dan de basis voor een boek van 160 bladzijden, dat bij Halewijn is uitgegeven.

08:34 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

26-02-04

Kwartelmarc is niet meer. Leve Wandelmarc

Collega Marc heeft een ander pseudoniem genomen. Hij is niet langer meer Kwartelmarc. Nu is hij Wandelmarc.
Ik vind het een goede keuze, omdat hij zo de aktiviteit zelf centraal stelt. We zijn immers bij een club aangesloten omdat we graag wandelen. Staat het wandelen centraal dan betekent de club een flinke meerwaarde voor een wandelaar.
Onze wandelclub heeft als URL:
En de log van Marc is nu te vinden op:

Vandaag heeft hij er nog wat leuks op geplaatst. Neem maar een kijkje.

20:45 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

Atlas draagt de wereld

Atlas draagt de wereld op zijn rug. Dat is althans een bewering uit de Griekse mythologie. Wij zijn praktischer in onze opvattingen, en dragen gewoon onze boterhammetjes en onze opvouwbare paraplu in onze rugzak.
Dit alles als inleiding om aan te kondigen dat Caroline binnenkort weer gaat wandelen. Voor deze herintroduktie heeft ze haar weblog hernoemd naar:
http://www.atlastisch.be/
Caroline heeft ons met haar tips en hints leren bloggen. Bloggers die haar wedervaren willen volgen kunnen dat nu dus weer doen. En alvast haar vorige verslagjes eens herlezen.
Ik pas mijn links aan, en hoop van mijn collega bloggers hetzelfde.

19:54 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (2)

22-02-04

Klompen en pannenkoeken

De Wandelclub "De lachende klomp" organiseerde op 22 februari 2004 haar Pannenkoekentocht. De naam van de wandeling slaat op de heerlijke pannenkoeken die volgens een recept van grootmoeder bereid worden. Er waren dan ook heel wat wandelaars die koffie met pannenkoek verorberden, om zo met kracht aan de wandeling te kunnen beginnen. 
Het weer leek me echt goed om eens goed door te stappen: heerlijk fris, bewolkt, en niets dat regen aankondigde. Ik koos voor de 30 km.
We vertrokken richting Doorslaar. Daar was na 5 km de eerste rust. Dan kregen een mooie lus die ons tot het Etbos bracht. Een mooi landelijk stuk waarbij we een tijdje een traktorspoor volgden. Ook de GR-paden passeren hier, wat we zagen aan de roodwitte kentekenen. Na de lus kregen we een flink stuk van 9 km. Het rapenpad volgden we een tijd: dat is de naam voor een conglomeraat van biologische dan wel  ecologische  boerderijen. We zagen rechts van ons de verlichtingspalen van het voetbalveld op Daknam.Op het eind van de Gentdam staken we de Durme over en kwamen in de Pontweg terecht. Blijkbaar was hier vroeger een pont in plaats van een brug.
Dan kwamen we op de oude spoorwegberm. Het was hier vrij kaal, de bomen droegen geen blad. De wind had hier vrij spel. De struiken toonden echter dat hier in de lente de brem overdadig zal bloeien.En nu reeds stak een schuchter krokusje naar boven. In Eksaarde hadden we dan de derde rust. Het broodje met braadworst smaakte overheerlijk. Ik bleef wel een halfuurtje zitten kletsen, maar dan op weg voor de laatste 9 km. Dit trajekt voerde ons via het liniepad. De linie was een verdedigingslijn van grachten, forten en schansen tegen de Hollandse Republiek. Dat was in 1700, toen Vlaanderen deel uitmaakte van Frankrijk. Die Fransen dachten dat ze ons tegen onze noorderburen moesten beschermen. In 1713 is de linie opgeheven. Dat heb ik althans onthouden van een informatiebord aldaar. De Kruiskapel is ook altijd een must in wandelingen te Eksaarde. Die kwam dus ook in ons trajekt. Vandaar leidden de groene pijltjes ons naar de Moervaart, en dan langs die vaart en Spletteren weer terug naar de Zuidlede, waar we onze wandeling 6 uur eerder begonnen waren.
By the way www.delachendeklomp.be is de website van deze wandelclub.

19:06 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

21-02-04

De turfstekers ruilen

Op zaterdag 6 maart 2004 organiseert de heemkundige kring Selsaete haar jaarlijkse ruilbeurs.
Dit jaar gaat die door in het gemeentehuis op de Grote Markt van Zelzate.
Het begint om 13u30 en eindigt op 16u30.
Toegang is gratis en iedereen is welkom.
Geruild worden

  • postkaarten
  • oude foto's
  • bidprentjes
  • oude munten
  • sigarenbandjes
  • ...

Stuur me een mailtje als je meer van de heemkundige kring wil weten. Ik geef je adres dan door aan een bestuurslid.

17:21 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (4)

Doornen op de dijk

Op zaterdag 21 februari stapten we bij de Trekvogels in Boekhoute. Het was een nieuwe organisatie van deze wandelclub. Ik was dus even nieuwsgierig wat ze voor ons in petto hadden. Vanuit het dorp van Boekhoute stapten we langs gebetonneerde landbouwwegen door de polders richting Krekengebied. Het had wat gevroren, en de plassen en grachten waren bedekt met een laagje ijs. Ik dacht: straks zie ik nog Ijsetrippers, en ja hoor, ook Ijsetrippers namen aan de wandeling deel. Van zodra we in de Doornendijkstraat waren, werd het wandelen echt heerlijk. De wandelclub leidde ons langs een gebied dat meestal afgesloten is, in verband met het leven van de vogels, maar nu mochten we er langs. Het was een mooi smal padje op de dijk, tussen allemaal struiken en kleinere bomen. De vogels maakten in de plassen een geluid van jewelste en stoorden zich niet aan die honderden mensen die bescheiden en in stilte langs hun gebied wandelden. De takken waren bladerloos. Al ontvouwden zich hier en daar al wat blaadjes. Zo hadden we een mooie doorkijk langs de dijk weg. We hadden ogen te kort om alles in ons op te nemen. Dit mooie stuk verlieten we dan langs een visvijver om op de Kapellepolder uit te komen. Ingedijkt in 1403 stond er op het bord. Via de Posthoorn stapten we dan weer naar Boekhoute, waar ons na de rust nog een wandeling door de polders wachtte.Natuurpunt Meetjeslandse Kreken heeft haar site op:
http://home.tiscali.be/krekenland/
De Trekvogels hebben in het wereldwijde web hun nestje gebouwd op:
http://users.pandora.be/detrekvogels.boekhoute/

16:59 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (3)