30-11-03

Uilenspiegeltocht

Pierlala van Ursel is een soort Uilenspiegel. Hij stond bekend als een poetsenbakker. Hij trok het land door, en was geboren op de Katershoek, het vertrekpunt van onze wandeling. De tocht maakt deel uit van de winterserie "Viggaaltochten". Ik ben er nog niet achter wat "Viggaal" betekent. Maar de tocht in Ursel van vandaag, 30 november 2003, was georganiseerd door WSV De Lachende Wandelaars. Met zo een naam moeten ze natuurlijk iets met die Pierlala hebben.
We werden onmiddellijk langs de lege romp van een ontmantelde windmolen de kerk- en veldwegels ingestuurd. Het is ginder een open landschap, een beetje houterig door de populieren en knotwilgen. De eerste rust was in Bellem. Dan trokken we een tijdje langs de vaart van Gent naar Brugge. We stapten verder door het open en vochtig landschap. De hemel was de ganse wandeling betrokken, maar de regen bleef gelukkig achterwege. Na de tweede rust, kregen we nog een magnifiek pad door houtsingels en intieme wegjes. En uiteindelijk kwamen we via het dorp weer op de Katershoek, om de wandeling te besluiten.
Het verhaal van Pierlala staat op: http://www.ping.be/hetmoment/Pierlala.shtml

17:11 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

29-11-03

Verbazend VeelZIJdig

Markant
Markant is een netwerk van ondernemende vrouwen. Is Zelzate steken zo een zeventig koppen en 140 handen bijeen. Het is een verbazend VeelZIJdige groep. Zij zijn betrokken bij: culturele en creatieve activiteiten, uitstappen, computerlessen, en zo meer. En schuwen ook geen onderwerp als "rechten en plichten bij het ouder worden".
Je vindt deze mensen op: http://www.markantvzw.be/zelzate/

20:32 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (2)

23-11-03

Dwars door Gavere

De wandeling van mijn hart.
De Scheldestappers van Zingem, organiseerden op 23 november voor de dertiende keer hun dwars door Gavere. Amaai. Die mensen kunnen er nogal wat van. Ik heb genoten van die wandeling. Het is bijna niet te beschrijven. We vertrokken van een industrieterrein vlakbij de Schelde en werden onmiddellijk het jaagpad opgestuurd. Niet lang, we zaten zo de veldwegels en de boswegels van Asper in. Na de eerste rust stuurden ze ons - ik had de 22 km gekozen - weer de meersen en de moerassen in. We zagen nog een mooie houten windmolen en trokken dan een natuurgebied in. De natuur had zich weliswaar nog niet volledig hersteld, maar het was een pareltje om te bewandelen. Soms zaten onze voeten zo vast in de modder gezogen, dat het moeilijk was om te stappen. Waar het echt te moeilijk werd, waren met planken paden aangelegd. Verrukkelijk dit tweede trajekt. Zo kwamen we weer op de Schelde uit. En hier hadden de organisatoren voor een verrassing gezorgd. Een veerman bracht ons met een boot over de Schelde. En daar aan de Kaaihoeve was de tweede rust. Tijd om even te bekomen en met de anderen over dit mooie stuk te babbelen. Vandaar verlieten we de Schelde langs een boomgaard. We trokken de vallei uit, naar boven toe, en kwamen zo in Dikkelvenne uit. Ook hier weer een mooi gamma van veldwegels en kerkwegels.Vandaar weer verder, hoorden we ineens de geluiden van een cyclocross, die ook in Gavere plaats vond, en ook veel volk trok. Na de derde rust maakten we nog kennis met de wegels rond Semmerzake. Om vandaar naar de startplaats terug te keren.
Dit was nu eens een mooie wandeling: afwisselend, af en toe moeilijk in de laaggelegen stukken, en dan weer lekker kunnen doorstappen. Het uitzicht over de Scheldevallei gaf de hogergelegen gedeelten dan weer zijn eigen charmes.
De Scheldestappers hebben hun website op : http://users.skynet.be/scheldestappers/

18:33 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (2)

22-11-03

MARCHING 2004

Met de vernieuwing van de lidkaart voor 2004 van de VWJL, heb ik dan ook de nieuwe marching gekregen. Dit is een lijvig boekwerk van 400 bladzijden. Het staat vol met wandeltochten. De redactie heeft voor verschillende ingangen gezorgd. De meest voor de hand liggende is de kalender. Er is ook een verwijzingstafel, waar de wandelingen per inrichtende club vermeld zijn. Zeer handig vind ik ook de verwijzingstafel waarbij de vertrekplaats als basis dient.
Het is een zeer bruikbaar boek. Het is op zichzelf al een reden om lid te worden van een wandelclub. Maar geen verplichting: het boek is ook los te koop.
De liga heeft haar website op:  http://www.vwjl.be/

09:29 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (1)

17-11-03

Davidsfonds

De afdeling van het Davidsfonds van Zelzate, heeft nu een aantal bladzijden op het wereldwijde web ingericht.
Daarin stelt het bestuur zichzelf voor. Ook brengen zij hun aktiviteiten in het daglicht.
Verder ook een beetje geschiedenis. En de verklaring van de slogan: "Godsdienst, taal en vaderland". En ik kan het niet nalaten om te denken, dat met het woord vaderland, niet België maar Vlaanderen bedoeld is. Op de nieuwe vlag prijkt immers de leeuw en de blauwvoet.
De bladzijden van het Zelzaatse Davidsfonds zijn te vinden op:
http://users.pandora.be/MarcBracke/DF2/Davidsfonds_afdeli...

11:45 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)

16-11-03

12 kilometer in de regen

Twaalf kilometer in de regen, maar een wandelaar kan daar tegen. Zeker als de wandeling goed georganiseerd is, en de rustplaatsen ruim en verzorgd zijn. De wandelclub PWC Merelbeke had op zondag 16 november haar Viggaaltocht. We vertrokken vanuit Zwijnaarde richting De Pinte. Langs smalle weggetjes verlieten we de woonwijken, en nu tussen de open velden, met de paraplu boven ons stapten we tot aan de Oudenaardse Steenweg. Die volgden we een tijdje naar het zuiden, om dan naar Zevergem af te slaan. In de basisschool aldaar was de eerste rustpost, en konden we de paraplu even dichtvouwen en verpozen.
Het tweede trajekt, was, naar mijn smaak het mooiste van de wandeltocht. Het leidde ons langs plassen en poelen, en meanderende Schelde-armen. Onder de kale bomen ontbrak vanzelfsprekend de zwarte els niet. Die houdt immers van vocht, en staat graag met de wortels in het water. Dus waarom zou ik klagen omdat ik onder een paraplu moet wandelen?
De PWC van Merelbeke heeft haar website op:
http://www.pwcmerelbeke.be/

19:15 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (2)

15-11-03

Tussen Eeklo en Kaprijke

Op 25 november 2003, organiseerde de wandelclub "De Trekvogels" haar herfsttocht. We vertrokken in een schooltje. De school noemt "De Wegel" en dat typeerde ook de wandeling. We verlieten Eeklo langs de Rose om zo het platteland, le plat pays, te bewandelen. We liepen langs de Aalschootdreef, en daar was een boerderij, Aalschot genaamd. Het was een melkboerderij, en voor de gelegenheid ook onze rust- en kontrolepost. Vandaar staken we via een fietsbrug de N49 over om naar Kaprijke te wandelen. De witte toren met haar zwarte spits beheerste een groot stuk van de wandeling. Van Kaprijke uit liepen we nu met de zon in ons gezicht weer naar het zuiden. Eens weer de N49 over liepen we door de Koeistraat. Op het einde daarvan boog de Sentse Krekenroute naar links, maar wij sloegen in de Ketsebroek rechts af. Nu was het Eeklo die ons zicht bepaalde: de kerktoren, vier windmolens en een watertoren.
Het derde trajekt bracht ons naar de Zuidbusakker. Rechts van ons waren mensen met kleine modelvliegtuigen aan het oefenen. Links van ons zagen we een mooie houten molen met rood witte wieken. De 22 km bracht ons dan ook naar die molen, de Westermolen, toe. Daarna bogen we af naar de wijk Abeelken, en sloten weer aan bij de 18km. Toen ik voor de derde keer de rustpost bereikte, kwamen er nog altijd mensen uit het eerst trajekt. Uiteindelijk heeft de organisatie 754 wandelaars mogen tellen. Nu begon het echter sterk te dreigen. Een paar keer voordien was het al donker geworden, maar nu begon het echt te regenen. Het duurde gelukkig niet lang. Toen we de sporterreinen van Eeklo binnen trokken, was het al over.
Het was een rustige open herfstwandeling, met meer bladeren op de grond dan aan de bomen.
De trekvogels hebben hun nest gebouwd op: http://users.pandora.be/detrekvogels.boekhoute/

20:45 Gepost door G.U.Y. | Permalink | Commentaren (0)